Blomkålsgratineret fars med masser af grønsager
Blomkålsgratineret fars er min version af den gode “Shephard’s Pie”.
Denne version er med blomkålsmos i stedet for kartoffelmos. Og så har jeg ikke brugt oksekød, men derimod hakket kalv og flæsk. Desuden er der masser af grønsager i denne version, så jeg vil vove at kalde den meget sundere end originalen og den smager mindst ligeså godt selvom den er meget anderledes. Den er også low-carb for dem, der ikke spiser stivelse.
Der er lidt hvedemel i, men det kan sagtens undlades, hvis det skal være helt helt straight no-carb. Ligeledes kan kødet udelades for en vegetarisk udgave. Der er ingen grænser for hvad dette kan blive til!
Andre forslag til gode og nemme farsretter i ovnen:
Farsfad med top af sprød kartoffelrösti
Græsk farsbrød med champignon og timian
Frikadellefyldt peberfrugt med pestopasta
Blomkålsgratineret fars med masser af grønsager
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 500 g blomkål svarende til 1 stort blomkål eller 2 poser frosne
- 2 spsk flødeost
- Salt og hvid peber
- 500 g hakket kalv og flæsk
- 1 finthakket løg
- 1/2 fintsnittet spidskål
- 200 g ærter og gulerødder frossen blanding
- 2 spsk hvedemel
- 2,5 dl kogende vand
- 1 hønseboullionterning
- 2 spsk hakket frisk timian eller 2-3 tsk tørret
- Salt og peber
Sådan gør du
- Damp blomkålen mør, det tager ca. 10 minutter. Mos den grundigt, gerne med en stavblender eller i en almindelig blender. Rør flødeost i og smag til med salt og hvid peber.
- Tænd ovnen på 200 grader.
- I en stor gryde eller på en pande brunes kødet. Tilføj hakket løg og fintsnittet spidskål. Lad det stege med til begge dele er helt bløde.
- Tilsæt ærter og gulerødder, lad dem varme igennem.
- Drys mel ud over gryden og rør det ind i retten. Tilsæt kogende vand og boullionterningen.
- Tilsæt timian og smag til med salt og peber.
- Kom kødsovsen i bunden af et stort ildfast fad.
- Fordel blomkålsmosen hen over og stil fadet i ovnen på midterste ribbe.
- Bages i 20 minutter.
TIP! En nem version vil være at lave en frikadellefars og blande den med gulerødder og ærter. Læg den i et fad og fordel blomkålsmosen henover inden den gratineres i ovnen. Nemt og lækkert!
Inspirationen til blomkålsgratineret fars
Inspirationen stammer fra min barndom, hvor vi jævnligt fik “væltet lokum” – et lidet smigrende navn for en ellers meget populær ret, der bestod af en kødsovs bagt i ovnen med kartoffelmos over. Også kaldet “Shepard’s Pie. Jeg har ingen anelse om hvor det danske navn kom fra, men det har altså hængt ved siden engang i 80’erne. Mine børn syntes det var hylemorsomt at spise et “væltet lokum”, da de var små. Originalopskriften findes vist i en af Karolines kogebøger, men der hedder den helt sikkert noget mere stuerent.
Jeg lavede den faktisk da jeg skulle til eksamen i “husgerning” i 9.klasse. Og jojo, jeg scorede et 13-tal på det ;o)
Siden blev retten voldsomt populært hjemme hos os og jeg har lavet den et utal af gange og i et utal forskellige versioner.
Interessant at der ikke er blomkål i opskriften
Haha ja. Det var da interessant. Det må være sætternissen, der har ændret blomkål til broccoli. Jeg har rettet det nu. Tak for tippet og håber i øvrigt du kan bruge opskriften ;o)