Kartoffelmos

Her får du fremgangsmåde og en nem opskrift på luftig kartoffelmos.
Kartoffelmos er det skønneste tilbehør til så mange retter! Den fløjlsbløde mos passer rigtig godt opskrifter med en god sauce, der kan søbes op sammen med en mundfuld kartoffelmos – f.eks. osso buco, gammeldags oksegrydesteg eller langtidsstegt oksespidsbryst.
Der er nogle få tips, der kan give dig den helt rigtige luftige kartoffelmos i stedet for en sej eller tung mos, der klæber lidt til ganen.
Tips til en luftig kartoffelmos
- Skær kartoflerne i store stykker, ikke små. Mange kartofler skal egentlig blot halveres. Jo mindre stykker, jo mere stivelse vil blive frigivet, hvilket giver en sejere mos
- Kog kartoflerne uden salt. Vent med at komme salt i til du moser kartoflerne.
- Damp alt vandet fra kartoflerne, når de er færdigkogt: Hæld vandet fra og stil gryden tilbage på det slukkede blus. Lad kartoflerne stå og dampe af et par minutter og ryst gerne gryden af og til.
- Varm gerne mælken en smule inden du rører den i mosen.
- Brug kartofler, der egner sig til mos. Jeg bruger altid helt almindelige spisekartofler, men særligt gode er er f.eks. bagekartofler, bintjekartofler eller tjek det står på posen. Brug ikke f.eks. aspargeskartofler eller små, nemme kartofler.
Kartoffelmos
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 1,5 kg kartofler
- 1/2 dl mælk
- 2 tsk salt
- hvid peber
- 1 spsk smør kan udelades
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og skær dem i halve eller kvarte, alt efter størrelse. Stykkerne skal være lige store.
- Kog dem i usaltet vand i 15 minutter
- Hæld vandet fra og stil gryden tilbage på det slukkede blus uden låg et par minutter. Damp kartoflerne så tørre som muligt.
- Kom salt i og mos kartoflerne med en kartoffelmoser eller en håndmikser. Håndmikseren behøver ikke være stillet på ret høj hastighed. Kartoflerne skal blot moses, ikke pureres.
- Hæld mælken ned til kartoflerne. Lun den gerne lidt forinden.
- Miks mælken godt ind i kartoflerne. Vurder om du vil have lidt mere mælk i for at gøre mosen lidt blødere. Brug da kun ganske lidt ad gangen.
- Tilsæt hvid peber efter smag og smag til med salt.
- Rør smørret ud i mosen.
Leg med kartoffelmosen
Du kan give kartoffelmosen andre farver eller spændende smage ved at tilsætte andre rodfrugter. Gå på inspiration her.
Kartoffelmosen kan farves rød med rødbeder
Svenske kødboller med mos og rysteribs
Lav en grøn kartoffelmos med broccoli
Kyllingelår i sennep/honning marinade
Få en skøn smag ved at udskifte nogle af kartoflerne med selleri
Stegt svinemørbrad med sellerimos og baconsvøbte bønner
Hvad med helt at udelade kartofler og så blot nøjes med blomkål, der giver en skøn og sund mos
Mørbradmedailloner med squash-svampe a la creme og blomkålsmos