Aftensmad

Spidsbryst i peberrodssauce

Spidsbryst i peberrodssauce

Opskriften på spidsbryst i peberrodssauce er en ægte klassiker!

Spidsbrystet er en skøn udskæring, som er meget velegnet til langtidstilberedning.

Når du køber spidsbrystet, sidder der en del fedt på. Lad det endelig sidde, det er med til at give smag, saft og kraft til kødet. Når kødet er tilberedt, kan du skære fedtet fra og du kan skumme suppen for fedtperler, der flyder ovenpå.

Spidsbrystet kan være enten okse eller kalv. Fremgangmåden og tilberedningstiden er den samme. Til denne opskrift har jeg brugt kalvespidsbryst.

Peberroden kan du købe færdigrevet eller frisk, hvor du river den selv. Vil du have en skarp og meget karakteristisk peberrodssmag, skal du klart selv rive den. Men denne opskrift er en af de meget få, hvor jeg bruger peberrod, så jeg køber altid en pose eller et lille bæger færdigrevet, så jeg får brugt det hele med det samme og ikke har noget spild.

Den skønne sauce, som får en skarp smag af peberrod og en sur-sød tone af eddike og sukker, passer perfekt til den dybe smag af spidsbrystet. Peberodssmagen kan laves i lige præcis den styrke du ønsker, så også børn kan være med. De fleste er faktisk vilde med den her sauce!

Spidsbryst i peberrodssauce

Spidsbryst i sur-sød peberrodssauce serveres helt klassisk med kogte kartofler og dampet grønt. Giv også gerne syltede asier til.
Antal 4 personer
Kategori: Aftensmad
Søgeord: farmormad, gammeldags, mormormad, oksesteg, spidsbryst

Ingredienser

  • 1 spidsbryst på ca. 1 – 1,2 kg kan være okse eller kalv
  • 2 gulerødder
  • 1 pastinak
  • 1 løg kan erstattes af porre
  • 2 l koldt vand
  • 2 laurbær
  • 2 nelliker
  • 1 kvist timian
  • 5 hele peberkorn

Peberrodssauce

  • 2 spsk smør eller flydende margarine
  • 3 spsk mel
  • 4,5 dl suppe
  • evt en sjat fløde
  • 1 tsk salt
  • hvid peber
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk hvidvinseddike eller anden mild eddike
  • 50 g revet peberrod

Sådan gør du

  • Læg spidsbrystet i en stor gryde. Hæld ca 2 liter koldt vand på og lad det koge op.
  • Skum godt af, så alle urenheder fjernes.
  • Stik nelliker i løget og læg det i gryden sammen med gulerødder, pastinak, laurbær, timian og peberkorn.
  • Kog spidsbrystet i 2 timer. Lad kødet køle af i suppen til det kan håndteres. Laver du kødet dagen før brug, kan du nemt skumme fedtet af når det bliver koldt. Ellers skum så meget fedt af suppen som muligt.
  • Tag kødet op af suppen og skær det i skiver.

Peberrodssauce

  • Smelt smør/margarine i en gryde. Pisk melet i til der former sig en melbolle.
  • Tilsæt suppe lidt efter lidt og pisk grundigt for hver tilsætning.
  • Tilsæt sukker, eddike, salt og hvid peber. Smag godt til. Saucen skal være sur-sød, men ikke for skarp i smagen.
  • Tag gryden af varmen og tilsæt peberrod.
  • Tilsæt kødet og lad det blive varmet igennem af saucen

Servering

  • Server med kogte kartofler og dampet grønt. Syltde asier smager også godt til.
Spidsbryst i peberrodssauce
Spidsbryst i sur-sød peberrodssauce serveres helt klassisk med kogte kartofler og dampet grønt. Giv også gerne syltede asier til.

Du kan også lave spidsbrystet langtidsbraiseret i øl og rodfrugter. Det er en anden og meget lækker måde at tilberede spidsbryst på.

Oksespidsbryst med kartoffelselleritoppe Langtidsstegt oksespidsbryst i øl og rodfrugter