Aftensmad

Flæskesteg med brun sovs og sprød svær – hver gang!

Klassisk flæskesteg med sprøde svær

Lav flæskesteg med brun sovs og sprød svær – hver gang! Og forkæl familien og gæster. Flæskesteg er et fantastisk stykke kød! Tit og ofte fås det til en rigtig god pris, så det kan mætte mange til forholdsvis få penge.

Sværen på flæskestegen skal selvfølgelig være sprød. Og det er uden tvivl det, der afholder mange fra at lave flæskesteg, altså at det er lidt en presballe at skulle stå for de sprøde svær. At tænke sig en flæskesvær med bløde svær juleaften? Nej, det går bare ikke.

Men der er hjælp at hente! For det er faktisk ikke svært at få sværen sprød. Glem alt om at koge sværen eller sætte grill på til sidst. Det er ikke nødvendigt. Der skal kun én ting til: Salt!

Tips til flæskesteg med sprøde svær

Du skal først fremmest sørge for, at sværene er skåret helt igennem, også gennem fedtlaget. Men ikke helt ned i kødet.

Dernæst skal der salt godt ned mellem alle sværene. Det gøres nemmest ved at komme ekstra salt på efter stegen har været i ovnen en halv times tid. Så har sværene nemlig åbnet sig og det er nemt at få saltet helt ned i rillerne.

Et andet tip er, at få stegen til at ligge lige, så hele sværen får lige meget varme. Du kan lave en sølvpapirskugle og lægge den ind under den del af stegen, du gerne vil løfte lidt. Eller brug et stykke kartoffel.

TIP #1: Skær sværen helt igennem fedtet

TIP #2: Kom godt med salt på efter stegen har været 1/2 time i ovnen. Helt ned i alle riller.

TIP #3: Få stegen til at ligge plant med lidt sølvpapir under stegen.

Klassisk flæskesteg med sprøde svær
Langtidsstegt flæskesteg med sprød svær. Det er ikke svært. Her får du alle tips og tricks til at få sværen sprød og stegen til at lykkes.

Flæskesteg med sprød svær

Langtidsstegt flæskesteg med sprød svær. Det er ikke svært. Her får du alle tips og tricks til at få sværen sprød og stegen til at lykkes.
Antal 4 personer
Kategori: Aftensmad
Søgeord: brun sovs, farmormad, klassisk, langtidsstegning flæskesteg, langtidsstegt flæskesteg, mormormad, retter med svinekød

Hvad synes du om opskriften?

Ingredienser

  • kg flæskesteg
  • 2-3 spsk salt gerne kryddersalt
  • 3 dl vand

Brun sovs

  • væske fra flæskestegen skummet fri for fedt
  • 1 spsk ribsgele
  • dl madlavningsfløde eller brug piskefløde
  • 1 svine boullionterning
  • et par dråber madkulør
  • evt. jævning af 2 spsk Maizenamel rørt sammen med lidt vand
  • salt og peber samt evt. 1 spsk sukker

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 160 grader almindelig varme.
  • Tjek om stegen er rigtig skåret: Sværene skal være skåret helt ned til og igennem fedtet. Du bør skære efter med en skarp kniv for at sikre, at der er skåret dybt nok. Men pas på du ikke skærer ned i kødet, det er kun sværen/fedtet, der skal skæres.
  • Drys sværene med 1-2 spsk salt og stil stegen ind i ovnen. Brug evt et par kugler alufolie til at justere højden på stegen, den skal gerne være lige høj over det hele.
  • Efter en halv times tid tages stegen ud og du kan nu eftersalte. Dvs det er nu, du kan sikre, at der er salt helt nede i alle riller.
  • Sæt stegen tilbage i ovnen og indsæt et stegetermometer. Temperaturen skal vise 65 grader når stegen er færdig. I min ovn tage det ca. 2 timer for en steg på 2½ kg.
  • Hæld væsken fra og kom den i en gryde. Det skal du bruge til at laves sovs af.
  • Skru nu temperaturen op på 250 grader og lad stegen stå endnu ca. 15 minutter mens sværene bobler op og bliver sprøde. Hold godt øje med at sværene ikke bliver brændt i stedet!
  • Tag stegen ud af ovnen og skær den i skiver.

Brun sovs

  • Mens sværene bruner på flæskestegen, laves sovsen.
  • Start med at skumme væsken fri for fedt. Du har måske 5 dl væske, men har kun hældt 3 dl vand på. Dvs en hel del er fedt – og dertil selvfølgelig kødsaft, som du gerne vil bevare. Men det smarte er, at fedtet flyder ovenpå. Så du kan bruge en ske til at "skumme" fedtet fra – lad være med at stikke for dybt med skeen, men løft skefuld for skefuld fedtet op af væsken til der til sidst kun er smagfuld kødsaft tilbage.
    Sky til flæskestegssovs
  • Kom væsken op i en gryde og tilsæt ribsgele, madlavningsfløde, boullionterning og madkulør. Kog det hele godt igennem.
  • Hvis sovsen er for tynd, kan den jævnes med lidt Maizenajævning.
  • Smag sovsen til med salt, peber og måske lidt sukker. Sukker runder smagen godt af, især hvis ribsgeleen ikke er ret sød.
    Brun sovs til flæskesteg
  • Server sovsen til flæskestegen sammen med kogte kartofler og gerne en rødkålssalat eller rosenkål i honning-sennep vinaigrette.
Klassisk flæskesteg med tilbehør
Klassisk flæskesteg serveret med brun sovs, kartofler, rødkål og grønne bønner.

Opskrift på flæskesteg

Flæskesteg behøver ikke laves efter en klassisk opskrift som denne. Der er utallige variationsmuligheder – se mine bedste opskrifter med flæskesteg her:

italiensk flæskesteg Italiensk flæskesteg

Fyldt flæskesteg med abrikos Fyldt flæskesteg med abrikos

Vietnamesisk flæskesteg Vietnamesisk flæskesteg

Flæskestegssandwich Flæskestegssandwich

Pulled ribbenssteg Pulled ribbenssteg

Wrap med sprød asiatisk gris