Aftensmad

Fyldt flæskesteg med abrikos

Fyldt flæskesteg med abrikos

Lav en fyldt flæskesteg med abrikoser, feta og spinat og få en saftig steg med en anderledes smag. Den fyldte flæskesteg ligger på en bund af kartofler, gulerødder og bønner, så du har et komplet måltid i ét fad.

Fyldt flæskesteg med abrikos

Fyld en flæskesteg med abrikoser, feta og spinat og få en saftig steg med en anderledes smag. Den fyldte flæskesteg ligger på en bund af kartofler, gulerødder og bønner, så du har et komplet måltid i ét fad.
Antal 4 personer
Kategori: Aftensmad
Søgeord: alt i et fad, flæskesteg, flæskesteg i ovn, kamsteg, langtidsstegt flæskesteg, ribbenssteg

Ingredienser

  • 1,5 kg svinekam ribbenssteg kan også bruges
  • groft salt
  • friske rosmarinkviste kan undværes

Fyld

  • 12 abrikoser
  • 100 g feta jeg bruger Puck
  • 2 håndfulde frisk spinat, hakket kan erstattes af optøet, bredbladet spinat knuget fri for væde
  • 2 spsk mælk
  • 1 tsk rosmarin
  • friskkværnet peber

Grønsager

  • 500 g skrællede kartofler i tern
  • 300 g skrællede gulerødder i skiver svarer til 3 mellemstore gulerødder
  • 1/2 pose frosne bønner
  • 2 tsk rosmarin
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Rids sværen efter – sørg for at alle riller er skåret helt ned til fedtet, men endelig ikke skær ned i kødet.
  • Drys godt med groft salt over sværene og sørg især for at der kommer godt med salt helt ned mellem alle sværene. Det er saltet, der gør, at sværen bliver sprød.
  • Med en lang skarp kniv skæres en lomme i midten af kødet.

Fyld

  • Klip abrikoserne i mindre stykker.
  • Skyl spinaten og hak den.
  • Rør feta blødt med mælken.
  • Rør abrikoser, spinat og rosmarin sammen med fetaen.
  • Stop fyldet ind i kødlommen. Brug gerne skaftet på en træske, den er godt til at stoppe med.

Langtidsstegning af flæskesteg

  • Læg flæskestegen i et ildfast fad. Sørg for at den ligger lige – du kan justere højden med en kugle af sølvpapir eller et lille stykke kartoffel eller løg under stegen.
    Fyldt flæskesteg med abrikos
  • Hæld et par deciliter vand i bunden af fadet og sæt fadet i ovnen.
  • Tænd ovnen på 120 grader.
  • Efter en time kan du evt. eftersalte sværen og for at sikre, at der er rigeligt med salt helt nede mellem alle sværene.
  • Efter 2,5 time skrues temperaturen op til 200 grader og der steges videre i 30 minutter.
  • På dette tidspunkt skal kernetemperaturen gerne være ca. 62 grader. Temperaturen stiger yderligere mens sværene grilles. Den færdige temperatur skal gerne ligge på ca. 65 grader.
  • Nu sættes ovnens grillfunktion på i ca. 10 minutter indtil sværene er boblet op og blevet sprøde. Hold dog godt øje med stegen – sværene kan lynhurtigt blive sorte.
  • Lad stegen hvile et par minutter inden du skærer stegen i skiver.

Grønsager

  • Klargør grønsagerne og drys med rosmarin, salt og peber
  • Læg grønsagerne i fadet ca. 1 time efter stegen er sat i ovnen. Samtidig kan du eftersalte sværen, hvis nødvendigt.
    Fyldt flæskesteg med abrikos

Fyldt flæskesteg alt i ét fad

Denne fyldte flæskesteg lavet af kamsteg hygger sig i ovnen på en bund af kartofler, gulerødder og bønner. Det er madvarer, jeg altid har i mit basislager, hvorfor det er nemt at trylle et komplet måltid frem.

Der bliver ingen sovs, men saften fra flæskestegen er med til at tilberede grønsagerne og gøre dem meget velsmagende. De øverste grønsager får en sprød overflade, hvilket passer rigtig godt sammen med flæskestegen. Og sammen med søde abrikoser, der passer rigtig godt til svinekød, og den cremede feta er der i mine øjne slet ikke behov for en sovs.

Fyldt flæskesteg med abrikos
Lav en fyldt flæskesteg med abrikoser, feta og spinat og få en saftig steg med en anderledes smag. Den fyldte flæskesteg ligger på en bund af kartofler, gulerødder og bønner, så du har et komplet måltid i ét fad.

Langtidsstegt flæskesteg

Når en flæskesteg langtidssteges, bliver den mør og saftig. Der findes mange metoder til langtidsstegning af flæskesteg. I denne opskrift på fyldt flæskesteg giver jeg den i alt ca. 2,5 time ved først 120 grader og dernæst 200 grader for til sidst at slutte af med lidt grill for at få de sprøde svær.

Har du rigtig god tid, kan du også nøjes med at stille ovnen på 60 grader og så give den op til 4 timer inden du justerer temperaturen opad.

Har du har knap så god tid, kan du stille ovntemperaturen på 200 grader, hvorved flæskestegen kan være færdig på ca. 1,5 time.

Fyldt flæskesteg med abrikos
De søde abrikoser passer rigtig godt sammen med svinekød.

Flæskesteg kernetemperatur

En sikker metode til at steg en flæskesteg, så den er både mør og saftig er at bruge et stegetermometer. Med et stegetermometer er størrelsen på kødet ligegyldig, så du kan altid gå efter kernetemperaturen fremfor at skulle regne ud hvor lang tid den skal have.

Termometret indføres i midten af kødet fra endesiden, altså ikke ovenfra og ned igennem sværen. Når det er en fyldt flæskesteg, skal du sørge for at ramme kødet og ikke fyldet med spydet.

Gå efter en kernetemperatur på 65 grader. MEN! Det betyder faktisk at kernetemperaturen ikke skal være højere end 62 grader når du når til grillning af svær.

Tiden under grillen får temperaturen til at stige yderligere, så sørg endelig for at temperaturen ikke er for høj inden du starter grillfunktionen.

Opvarmning af flæskesteg

Har du rester af flæskesteg er de rigtig gode at bruge i en lækker flæskestegsandwich dagen efter. Men sværene bliver godt nok nemt meget gummiagtige af at overnatte i køleskabet.

Når jeg skal genopvarmet en flæskesteg og gerne vil have sværene sprøde, plejer jeg at pakke kødet ind i staniol – kun kødet, ikke sværene. Så hælder jeg en smule vand ned i pakken inden jeg sætter stegen i ovnen ved 200 grader. Her får den ca 10 -15 minutter inden jeg starter grillen for at få sværen sprød igen. Det lykkes som regel fint.

Jeg har også hørt om nogle, der skærer sværen af og griller den alene eller sågar giver den et par minutter i mikroovnen. Dette har jeg dog ikke afprøvet.