Aftensmad

Udbenet lammekølle med lime og rosmarin på kartoffelbund

Udbenet lammekølle med lime

Det er påske og så står menuen selvfølgelig på lammesteg. Heldigt for mig lå der en fersk, udbenet lammekølle til en rigtig god pris i supermarkedets køledisk, så den skulle med hjem og nydes i påskedagene.

Jeg laver køllen i ovnen, lægger den på en bund af kartofler og peberfrugter (fordi det var i køleskabet, det kunne ligeså godt have været rodfrugter). Traditionelt tilbehør ville have været tzatziki, men denne gang blev det en frisk myntepesto og gratineret fennikel. Du kan også hælde skyen fra og bruge den til at lave en sauce af, den skal blot jævnes med enten mel- eller maizenajævning og smages til.

Lammekøllen langtidssteges ved lav temperatur – 150 grader – til en kernetemperatur på 70 grader. Regn med ca. 1/2 time pr kilo når den er udbenet. Dvs ca. 4 timer for en steg på 2 kilo. Læg dertil 20 minutters hviletid. På den måde bevares den mør og saftig. Kartoflerne opsuger den smagfulde saft og kraft fra kødet og tager dejlig smag deraf. Dermed har du et komplet måltid, der passer sig selv i ovnen.

Udbenet lammekølle med lime og rosmarin på kartoffelbund

  • 1 udbenet lammekølle (ca. 2 kilo)
  • 1 økologisk lime
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1 kvist frisk rosmarin
  • 3 tsk tørret rosmarin
  • 2-3 tsk salt samt peber
  • 2 spsk olivenolie
  • 750 g kartofler i skiver
  • 3 snackpebre

Sådan gør du

  1. Skær hvidløgsfed i skiver eller kvarte (alt efter størrelse). Brug en lille urtekniv til at prikke en lomme i lammekødet. Stik hvidløgsfed og rosmarinstilke ned i lommerne. Dryp med olivenolie og drys med salt og peber. Skær limefrugten i skiver og læg dem ovenpå lammekøllen. Lad lammekøllen marinere mens du ordner resten.
  2. Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Rens snackpebre og skær dem i mindre stykker.
  3. Tænd ovnen på 150 grader.
  4. Læg det i et ildfast fad, dryp med olivenolie og drys med salt, peber og tørret rosmarin.
  5. Læg lammekøllen ovenpå kartoflerne i fadet og sæt det i ovnen. Stik et stegetermometer i kødet – sørg for at ramme midten, det gøres bedst ved at stikke termometeret ind fra enden og vandret ind i kødet.
  6. Lad kødet stege til det rammer en centrumtemperatur på 70 grader. Tag kødet ud og lad det hvile pakket ind i alufolie.
  7. Hæld væden fra fadet. Brug det til sauce eller kasser det.
  8. Skru ovnen op til 225 grader og lad kartoflerne stå i endnu 20 minutter. Sæt evt grill på til sidst, så kartoflerne bliver sprøde. Pas på de – og peberfrugterne – ikke bliver sorte.
  9. Skær lammekødet i skiver og server det med kartofler, gratinerede fennikel og myntepesto eller myntegele.
Lammekølle med lime klar til at komme i ovnen

Lammekølle med lime klar til at komme i ovnen