Lammekølle med lime og rosmarin på kartoffelbund
Det er påske og så står menuen selvfølgelig på lammesteg. Er det muligt at få en udbenet lammekølle fremfor en lammekølle med nøgleben, er det nemmest at have med at gøre.
Denne lammekølle i ovn med kartofler kan serveres med tzatziki og/eller gratineret fennikel.
Hvad synes du om opskriften? Bedøm med stjerner
Lammekølle med lime og rosmarin på kartoffelbund
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 1 udbenet lammekølle ca. 2 kilo
- 1 økologisk lime
- 2-3 fed hvidløg
- olivenolie
- 1 kvist frisk rosmarin
- salt og peber
Kartofelbund
- 750 g kartofler i skiver
- 3 snackpebre
- 3 tsk tørret rosmarin
- 2-3 tsk salt samt peber
- 2 spsk olivenolie
Sådan gør du
- Skær hvidløgsfed i skiver eller kvarte (alt efter størrelse). Brug en lille urtekniv til at prikke en lomme i lammekødet. Stik hvidløgsfed og rosmarinstilke ned i lommerne.
- Dryp med olivenolie og drys med salt og peber. Skær limefrugten i skiver og læg dem ovenpå lammekøllen. Lad lammekøllen marinere mens du ordner resten.
- Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Rens snackpebre og skær dem i mindre stykker.
- Tænd ovnen på 150 grader.
- Læg kartofler og snackpebre i et ildfast fad. Dryp med olivenolie og drys med salt, peber og tørret rosmarin.
- Læg lammekøllen ovenpå kartoflerne i fadet og sæt det i ovnen. Stik et stegetermometer i kødet – sørg for at ramme midten, det gøres bedst ved at stikke termometeret ind fra enden og vandret ind i kødet.
- Lad kødet stege til det rammer en centrumtemperatur på 70 grader. Tag kødet ud og lad det hvile pakket ind i alufolie.
- Hæld væden fra fadet. Brug det til sauce eller kasser det.
- Skru ovnen op til 225 grader og lad kartoflerne stå i endnu 20 minutter. Sæt evt grill på til sidst, så kartoflerne bliver sprøde. Pas på de – og peberfrugterne – ikke bliver sorte.
- Skær lammekødet i skiver og server det med kartoflerne, gratineret fennikel og tzatziki.
Opskrift på limemarineret lammekølle i ovn med kartofler
Denne opskrift er baseret på en udbenet lammekølle. Har den ben, skal den have samme tilberedning, det er blot meget lettere at udskære en udbenet lammekølle fremfor en med ben i.
Lammekøllen langtidssteges ved lav temperatur – 150 grader – til en kernetemperatur på 70 grader. Regn med ca. 1-1,5 time pr kilo når den er udbenet. Dvs ca. 2-3 timer for en steg på 2 kilo. Men det er vigtigt at bruge stegetermometer, da tilberedningstiden på lam afhænger af stegens størrelse og effekten på din ovn.
Husk også at tillægge 20 minutters hviletid. På den måde bevares kødet mørt og saftigt.
Jeg har blandet kartofler med snackpeber fordi det smager godt og giver en flot farve. Du kan sagtens undlade snackpeber eller udskifte dem til gulerødder, pastinakker eller persillerødder og gerne en blanding af forskellige rodfrugter.
Kartoflerne opsuger den smagfulde saft og kraft fra kødet og tager dejlig smag deraf. Dermed har du et komplet måltid, der passer sig selv i ovnen.
Den sky, du hælder fra kan bruges til at lave en sauce af. Den skal blot jævnes med enten mel- eller maizenajævning og smages til.