Aftensmad, Frokost

Frikadeller med kartoffelsalat

Frikadeller og kartoffelsalat

Helt klassiske frikadeller med kartoffelsalat som vor mor lavede det, er der vist ingen, der takker nej til.
Frikadeller med kartoffelsalat er en klassiker både på middags- og frokostbordet samt til både picnic og natmad efter festen.

Kartoffelsalaten har fået lidt bid med små sprøde tern af gulerod.

Frikadeller med kartoffelsalat

Klassiske pandestegte frikadeller med en cremet kartoffelsalat. Salaten er tvistet med tern af gulerod. Børnevenligt og dejlig sommermad.
Antal 4

Ingredienser

Frikadeller

  • 500 g hakket gris eller hakket kalv og flæsk
  • 1 æg
  • 1 dl havregryn
  • 1 finthakket løg
  • 1,5 dl vand kan erstattes af mælk eller danskvand
  • 1,5 tsk salt
  • peber

Kartoffelsalat

  • 1 kg kartofler
  • 200 g gulerødder
  • evt radiser til pynt
  • 2,5 dl creme fraiche 18%
  • 2 tsk dijonsennep
  • 1 spsk honning
  • 1 spsk hvidvinseddike
  • 1 tsk salt
  • peber
  • Gerne klippet purløg og/eller skivede radiser til pynt.

Sådan gør du

Kartoffelsalat

  • Skræl kartoflerne og kog dem i ca 15 minutter i letsaltet vand. Små og helt nye kartofler kan ofte nøjes med ca 12 minutter. Hæld kogevandet Fra og lad kartoflerne køle af.
  • Skræl gulerødderne og skær dem i helt små tern.
  • Rør en dressing af creme fraiche, dijonsennep, honning, hvidvinseddike, salt og peber. Smag til, så den bliver som du kan lide den.
  • Når kartoflerne er helt kolde, vendes de i dressingen sammen med gulerodstern.
  • Pynt gerne med klippet purløg eller skivede radiser.

Frikadeller

  • Rør kødet godt med salt. Dette gør, at farsen kan optage mere væske og frikadellerne bliver saftige.
  • Tilføj de øvrige ingredienser og bland godt.
  • Opvarm en stegepande med fedtstof.
  • Form frikadellerne med en ske, som du enten dypper i vand eller fedtstoffet fra panden. Personligt har jeg altid en lille skål med vand stående.
  • Steg frikadellerne ved god varme i 4-5 minutter på hver side.
  • Alternativ: Du kan i stedet for pandestegning lægge frikadellerne på en bageplade med bagepapir og stille dem i ovnen ved 200 grader i ca 25 minutter. Dette er oftest min foretrukne metode, da det er meget nemmere at rengøre bagefter og hele huset lugter ikke af frikadeller.

Stege frikadeller på panden eller stege frikadeller i ovn?

Det er vel nærmest en religionssag om man foretrækker at stege sine frikadeller i rigelig smør, margarine eller olie på panden – som en veninde sagde engang “Det skal være så fedtstoffet sprutter op ad ærmerne”. Eller om man – som jeg – foretrækker at stege dem i ovnen.

Kartoffelsalat
Hjemmelavet kartoffelsalat med små sprøde stykker af gulerod

Stegning i rigeligt smør giver en skøn stegeskorpe og en nøddeagtig smag af det brune smør. Og laver du sovs af pandeafkog bagefter, er den metode nok at foretrække. Blot skal du gøre både komfur, vægge og ærmer rene bagefter.

Når jeg foretrækker at stege mine frikadeller i ovnen, så er det fordi jeg synes de smager ligegodt som de pandestegte. Og så har jeg hænderne fri til at forberede de øvrige ting til måltidet og jeg slipper både for rengøring og frikadellelignende i hele huset bagefter. Der er bare et stykke bagepapir, der kan smides ud. Men jeg laver heller aldrig pandesovs, så jeg mangler ikke pandefedtet.

Hvad kan jeg spise til frikadeller?

I stedet for det ret usunde kogte kartofler og brun sovs af pandefedtet, kan du jo prøve en af disse varianter, hvis du altså ikke laver kartoffelsalaten i denne opskrift.

Blomkålssalat med creme fraiche dressing Cremet blomkålssalat

Pølser med varm kartoffelsalat Varm kartoffelsalat

Citronmarineret kartoffelsalat Citronmarineret kartoffelsalat

Skøn pastasalat med masser af sprøde grønsager og blød cheddarost Pastasalat med dilddressing