Pizza

Lækker hjemmelavet pizza er en tilbagevendende fredagsmiddag hos os. Når der er tid og overskud til det, skal pizzadejen selvfølgelig være hjemmelavet. Allerbedst bliver det, hvis dejen får lov at stå i køleskabet i minimum 12 timer (i så fald skal du kun bruge halvt så meget gær). Men mindre kan også gøre det og du kan sagtens lave dejen samme dag. Hævning tager kun en lille halv time – og imens dejen hæver, klargør du fyldet.
Den allerbedste pizza får du ved at bage den på en pizzasten. Jeg har min gasgrill stående fremme lige udenfor køkkendøren hele året, så jeg bruger naturligvis den. Har du ikke en grill, kan du sagtens bage pizzaen i ovnen, bare du sørger for at stille ovnen på varmluft MED undervarme – det er altså prikken over i’et for at få en lækker, sprød bund.
Har du god tid, laver du dejen om morgenen eller aftenen før og stiller den i køleskabet for en langtidshævet pizzadej. I så fald, skal du kun bruge ca. 10 gram gær. Laver du dejen lige før du skal bruge den, bruger du 25 gram gær (1/2 pakke).
Her er 3 nemme variationer – én med kartofler og rosmarin, én capricciosa med tørret skinke, champignon og artiskok samt én med pepperoni.
Tomatsaucen kan du hurtigt lave selv, eller du kan bruge en færdig på glas.
Hjemmelavet pizza i 3 varianter
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
Pizzadej
- 25 gram gær
- 4½ dl koldt vand
- 1½ tsk salt
- 4½ spsk olivenolie
- 150 g groft mel - jeg bruger fuldkornshvedemel kan udelades til fordel for pizzamel. I så fald bruger du i alt 600 g pizzamel
- 450 g pizzamel - kan erstattes med almindeligt hvedemel
Kartoffelpizza
- 3 kartofler i meget tynde skiver
- 150-200 g revet ost
- 2 tsk rosmarin
- 100 g gedeost kan udelades, hvis du ikke bryder dig om gedeost
- olivenlolie
Pizza Capricciosa - med skinke, champignon og artiskok
- 1 pakke tørret skinke/parmaskinke jeg bruger schwarzwaldskinke
- 1 dl tomatsauce
- 150-200 g revet ost
- 1 glas artiskokker i olie godt afdryppet
- 1 lille løg i meget tynde skiver (kan undværes)
- 4-5 store champignon i skiver
- ½ spsk oregano
- olivenolie
Pepperonipizza
- 1 dl pizzasauce
- 150-200 g revet ost
- pepperoniskiver efter smag kan erstattes af chorizopølse i skiver
- ½ spsk oregano
Servering
- frisk rucola
Sådan gør du
Kartoffelpizza
- 3 kartofler i meget tynde skiver (brug et mandolinjern, hvis du har sådan et). Læg skiverne i en skål med vand og skyld stivelsen af. Læg dem på et viskestykke mens du klargør resten.
- 150-200 g revet ost fordeles på pizzabunden, hvorefter kartoffelskiverne lægges ovenpå.
- 2 tsk rosmarin - eller timian eller oregano (rosmarin er bedst efter min mening!) og 1 tsk salt drysses over.
- Fordel evt. ca 100 g gedeost over pizzaen
- Dryp lidt olivenolie over.
Pizza Capricciosa - med skinke, champignon og artiskok
- Ca. 1 dl pizzasauce (eller en lille portion hjemmelavet tomatsauce) fordeles på pizzabunden.
- 150-200 g revet ost drysses over
- Artiskokker i olie dryppes af skæres evt. over i mindre stykker.
- Fordel tørret skinke efter smag, 1 lille løg i meget tynde skiver, artiskokker og skivede champignon på pizzaen. Kan familien lide det, kan du tilsætte ananas i tern (de skal blot være afdryppet rigtig godt).
- Drys med 1/2 spsk oregano og dryp med olivenolie.
Pepperoni pizza
- 1 dl pizza sauce fordeles på pizzabunden.
- 150-200 g revet ost drysses over
- Fordel pepperoniskiver på pizzaen
- Drys med 1/2 spsk oregano
Bagning
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft med undervarme.
- Stil en bageplade Ind i ovnen, så den kan blive varm.
- Flyt hurtigt pizzaen over på den varme bagaplade, som skal stå nederst i ovnen.
- Bag pizzaerne én af gangen i ca 20 minutter til overfladen er gylden og bunden sprød.
Servering
- Server alle pizzaerne med rucola, som du stiller på bordet, så man selv kan forsyne sig.
Lav nemt din egen hjemmelavede tomatsauce
Nemme pizzaer på pitabunde