Gyros med tzatziki og grønt i fladbrød

Gyros er krydrede kødstykker, der serveres med tzatziki og grønt i enten fladbrød eller pitabrød. Vil du være rigtig fræk – eller blot servere ægte græsk gyros – så kommer du sprøde pommes frites med i fladbrødet.
Gyros er den græske version af döner kebab – og det kender du velsagtens som det store rotisserie, hvor kødet steger vertikalt og skæres ned i tynde skiver. Derefter serveres det i et tyndt fladbrød, som rulles om kødet sammen med salat, tomat, persille og creme fraichedressing.
Vi er lidt i samme boldgade her, men kødet steges blot i tynde skiver på en varm pande og serveres selvfølgelig med en skøn tzatziki. Ellers er det jo ikke græsk!
Hvad synes du om opskriften? Bedøm med stjerner
Gyros med tzatziki og grønt i fladbrød
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
Kød
- 400 g svinekød, gerne nakkekam kan erstattes af kyllingefilet, oksekød eller lammekød
- 1 spsk stegeolie
Gyros krydderi
- 1 tsk oregano
- 1 tsk rosmarin kan erstattes med timian
- 1 tsk paprika
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk hvidløgspulver kan erstattes af 1 fed frisk, presset hvidløg
- ½ tsk kanel kan udelades
- ½ tsk cayennepeber eller stødt chili brug mere, hvis du ønsker retten stærkere
- 1 tsk tørret mynte kan udelades eller erstattes af tørret persille
Tzatziki
- 5 dl yoghurt naturel eller 2½ dl tyk, græsk yoghurt
- ½ agurk
- salt
- 1 fed hvidløg
Til servering
- salat, gerne en kålblanding
- 2 tomat i tynde skiver
- 1 rødløg i tynde skiver kan erstattes af syltede rødløg
- 4 fladbrød, enten færdigkøbte eller hjemmelavede
- evt. sprøde pommes frites
Sådan gør du
Kød og krydderiblanding
- Bland alle krydderierne sammen i en skål, hvor der er plads til kødet. Husk hvis du ønsker at gemme noget af krydderiblandingen, så skal du ikke bruge frisk hvidløg.
- Skær kødet i tynde strimler og kom det ned i skålen til krydderiblandingen.
- Lad kødet marinere mindst 1 time og gerne op til et døgn i køleskab.
Tilberedning af kød
- Opvarm en stegepande med stegeolie.
- Steg kødet under omrøring i et par minutter til det er sprødt og gennemstegt.
Tzatziki
- Hvis du bruger yoghurt naturel, skal det sættes til afdrypning i mindst en time: Kom et stykke køkkenrulle i en si og hæld yoghurten deri. Stil sien over en skål, så vandet kan løbe fra.
- Riv agurken på den grove side af rivejernet. Kom det i en si/dørslag og drys med salt. Lad det stå ½ time og tryk derefter så meget vand ud af massen som muligt.
- Bland yoghurt med revet agurk og presset hvidløg. Smag til med salt.
Servering
- Skyl salat og tomat og skær begge i stimler/tynde skiver. Skær rødløg i tynde skiver.
- Varm brødene og fordel kød, salat, tomat, rødløg og tzatziki inden du folder brødet sammen. Kom også gerne sprøde pommes frites i brødet.
Noter


Det bedste kød til gyros
Jeg laver helst gyros af svinekød. Og helst svinekød med lidt fedtmarmorering. Det nemmeste er at bruge nakkekoteletter, som skæres i helt tynde strimler. Du kan sagtens bruge fadkoteletter eller skinkestrimler, men jeg synes personligt smagen og teksturen bliver bedre af nakkekød.
Er du ikke til svinekød, kan du sagtens bruge oksekød, lammekød eller kyllingefilet.
Det vigtigste for smagen er dog krydderierne og at kødet får lov at marinere så længe som muligt. På en arbejdsdag, kan du med fordel sætte kødet til marinering i køleskabet aftenen før eller inden du tager på arbejde.
Men har du kun en time, så går det også fint an.


Gyros krydderi
Der skal en helt masse forskellige krydderier i dette gyros krydderi. Det kan virke overvældende med de mange forskellige slags, men de spiller alle sammen og giver den helt rigtige smag.
Du kan sagtens lave en stor portion og opbevare krydderiblandingen i et glas med tætsluttende låg. Hvis du gør dette, anbefaler jeg at bruge tørret hvidløgspulver fremfor frisk hvidløg!
Vil du gøre det ekstra nemt, så kan man købe en færdig gyrosblanding i etniske butikker eller større supermarkeder.


Server gyros i hjemmebagt fladbrød – eller brug et nemmere alternativ
- Har du tid og overskud, så lav dit eget fladbrød, det smager simpelthen bare så godt. Jeg bruger gerne denne opskrift på fladbrød, hvor jeg nogle gange udskifter lidt af hvedemelet med en grovere meltype.
- Ellers kan jeg sagtens finde på at lave gyros med grønsagsfladbrød, når det engang imellem skal være lidt sundere og der skal ekstra grønt på tallerkenen.
- På travle dage bruger jeg pitabrød (min favorit er Napolibrød fra Rema1000)
- I etniske butikker og i Bilka kan du købe store, helt flade brød.
- I en snæver vending er det dejligt nemt at bruge tortilla-pandekager. Dem kan du finde i ethvert supermarked.
Græske opskrifter
Vi elsker græsk mad og vi laver gerne de her opskrifter, der er inspireret af det græske køkken og blot tilpasset det danske køkken.