Kartoffelfad med pølser
Brug rester af kartofler og grønsager i dette lækre kartoffelfad med pølser.
Kartoffelfad med pølser er en skøn måde at få brugt overskydende kogte kartofler og grønsager fra dagen før. Retten kan laves med pølser eller f.eks. en rest kylling, skinke eller lignende.
Kartoffelfad med pølser
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 750 g kogte kartofler
- 450 g blandede grønsager
- 400 g pølser
- 3 tsk all-round krydderi eller dit eget yndlingskrydderi
- 1 tsk salt
- 3 dl creme fraiche 18% kan erstattes med fløde – piske-eller madlavningsfløde
- 2 æg
- 75 g revet ost f.eks. mozzarella
Til servering
- Evt. rugbrød og koldt smør og/eller en blandet salat.
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig varme, 180 grader varmluft.
- Skær de kogte kartofler i skiver.
- Er grønsagerne i store stykker, kan de med fordel også skæres i mindre stykker.
- Skær pølserne i skiver.
- Kom kartofler, pølser og grønsager i et stort ildfast fad.
- Bland æg, creme fraiche, all-round krydderi og salt sammen i en skål.
- Kom creme fraiche blandingen over kartofler mm. og bland det hele godt sammen.
- Drys med revet ost og sæt fadet i ovnen.
- Bag kartoffelfadet i ca. 20 minutter og/eller til osten er smeltet og let brun på toppen.
- Server evt. med rugbrød og koldt smør og/eller en blandet salat.
Tips til kartoffelfad med pølser
Kartoffelfad med pølser er en kæmpe familiefavorit herhjemme. Både fordi den smager bare rigtig godt og fordi den er rigtig godt til at få brugt rester af både kartofler og grønsager. Retten bliver forskellig fra gang til gang, hvilket er en del af charmen ved den.
- Det er ikke så ofte vi får kogte kartofler til aftensmad. Men når vi gør, så sørger jeg gerne for at koge ekstra, så jeg helt sikkert har nok til denne ret. Alternativt tager det kun lidt skrælletid + ca. 15 minutters kogetid før du kan lave kartofler klar.
- Jeg serverer altid grønsager til alle mine opskrifter, enten som dampet grønt eller en fyldig salat. Hvis der nu ikke er rester af grønsager, eller de ikke egner sig til at komme i en ret som denne, så bruger jeg altid ½-1 pose blandede frostgrønsager. En blomkålsblanding passer fint til. Grønne bønner, edamamebønner, wokgrønsager eller spinat er andre, gode muligheder.
Giv det et kort opkog for at tø det op inden du kommer grønsagerne ved kartoflerne. - Forholdet mellem kartofler og grønsager er ikke så vigtigt. Brug hvad du har og spæd til med det ene eller det andet.
Min erfaring siger mig, at ca. 1 – 1,5 kg alt i alt er passende til 4 personer. Dertil kommer pølserne, hvor jeg beregner 1 pølse á 100 g per person. - Jeg har altid pølser i mit basislager, så det er nemt at hive en pakke op af fryseren til kartoffelfadet. Nogle gange er der også rester af stegt kylling, kogt hamburgerryg eller skinke og så bruger jeg det. Stegt bacon vil også være lækkert.
- Revet mozzarella køber jeg altid på tilbud og opbevarer i fryseren som en del af mit basislager. Så det bruger jeg som topping. Nogle gange river jeg dog også almindelig spiseost, særlig hvis der er en lidt kedelig humpel i køleskabet.
- Jeg kan godt lide den syrlige smag af creme fraiche, så det foretrækker jeg at bruge. Piskefløde eller madlavningsfløde kan dog sagtens bruges i stedet.
- I opskriften her er brugt all-round krydderi som smagsgiver. Du kan dog bruge præcis det krydderi, du bedst kan lide – karry, paprika, oregano, timian er gode bud på andre egnede krydderier.
Opskrifter med kogte kartofler
Kog ekstra kartofler når du f.eks. laver nogle af disse opskrifter: