Aftensmad

Biksemad

Biksemad

Biksemad er en glimrende måde at bruge sine rester. Hvad hvad så hvis vi har lyst til biksemad og der ingen rester er? Bare rolig, det er der råd for!

Denne opskrift på biksemad er nemlig lavet uden rester, men på hakket oksekød. Og så er der tilsat godt med rodfrugter, der både giver smag og godt med fibre.

Hvad synes du om opskriften? Bedøm med stjerner

Biksemad

Opskrift på biksemad uden rester, lavet på hakket oksekød og med masser af rodfrugter. Et spejlæg på toppen fuldender billedet.
Antal 4 personer
Kategori: Aftensmad
Søgeord: biksemad, hverdagsmad, Nem aftensmad, Restemad, rester

Hvad synes du om opskriften?

Ingredienser

  • 1 finthakket løg*
  • lidt olie at stege i*
  • 750 g kartofler*
  • 200 g gulerødder*
  • 3 pastinakker eller persillerødder
  • 2 mellemstore rødbeder
  • 400 g hakket oksekød eller samme mænge rester af steg
  • 3 spsk ketchup*
  • 2 spsk HP sauce
  • 4 æg*
  • Rødbeder og ketchup til servering

Sådan gør du

  • Skræl kartofler og alle rodfrugterne. Skær dem i mindre tern. Hold gerne rødbederne for sig.
  • Steg løgene bløde i en stor, dyb pande i lidt olie.
  • Tilsæt hakke oksekød og steg til det er godt brunet i ca. 5 minutter. Tag kød og løg af panden og gem det.
  • Kom kartofler, gulerødder og pastinakker på panden. Steg et par minutter ved god varme.
  • Læg låg på og skru ned til lav varme. Lad det stege under låg til kartofler, pastinakker og gulerødder er møre. Det tager ca 20 min.
  • På en anden pande varmes yderligere lidt fedtstof op og rødbederne steges ligeledes i ca. 20 minutter til de er gennemstegte og sprøde.
  • Tilsæt kød/løg på panden med kartofleblandingen og varm godt igennem.
  • Tilsæt ketchup, HP sauce, salt og peber og smag til.
  • Drys de ristede rødbeder over biksemaden.
  • Spejl æggene på en separat pande og server dem til biksemaden.

*Ingredienser fra basislager

Tips til biksemad

Når vi har rester af flæskesteg, oksesteg, kogte kartofler osv, så er det oplagt at bruge resterne til en rigtig god omgang biksemad. Men nogle gange har vi lyst til biksemad når vi ikke har rester – og så laver jeg da bare en gang biksemad med en pakke hakket oksekød og råstegte kartofler!

  • En klassisk biksemad med rester af kød, kartofler osv er lynhurtig at lave og smager bare supergodt. Men har du ingen rester – eller ikke nok rester – kan du stadig lave en rimelig hurtig biksemad.
  • Lav råstegte kartofler. De skal stege lidt længere end kogte kartofler fra dagen før, men de bliver ligeså gode.
  • Supper kartoflerne med rodfrugter spm gulerødder og pastinak og/eller persillerødder, hvis du vil have masser af smag i biksemaden. De kan også sagtens udelades helt, så skal du dog lave lidt flere kartofler. Rester af tilberedte grønsager kan også sagtens tilsættes biksemaden. De skal blot varmes igennem på panden.
  • Ristede, råstegte rødbeder er et lile tvist i denne opskrift. Normalt spiser vi syltede rødbeder til. Men de råstegte rødbeder smager supergodt og giver både farve og smag til biksemaden. Jeg laver dem dog på en separat pande for at de ikke farver hele retten lyserød. Og så drysses de over biksemaden til sidst.
  • Har du rester, men ikke helt nok, kan du altid supplere med lidt stegte pølsestykker, skinke i tern o.lign.
  • Er der rester af sovs, så kom endelig den i. En klat brun sovs giver smag og er med til at gøre retten cremet. Har du en mand i huset, vil han sikkert gerne have bearnaisesovs til. Ellers er ketchup rigeligt som dyp og smagsgiver.
Biksemad
Opskrift på biksemad uden rester, lavet på hakket oksekød og med masser af rodfrugter. Et spejlæg på toppen fuldender billedet.