Farserede porrer
Farserede porrer er en af de klassiske, danske retter, som bare ikke går af mode.
Farserede porrer er egentlig mere end paneret frikadelle med en kogt porrer indeni – selvom navnet burde indikere, at farsen skal indeni porren.
Traditionelt steges de i rigeligt smør på en pande, hvorefter panden kan koges af til den brune sovs. Men jeg er ikke tilhænger af hverken fedtstofforbruget eller den stegeos, det giver i hele huset. Jeg steger derfor mine i ovnen (nogle vil måske sige bager…).
Raspen sikrer det sprøde yderlag både på pande og i ovn. Og med ovnmetoden er hænderne – og komfuret – frit til at lave alt muligt andet, f.eks. klargøre tilbehøret. Eneste ulempe er at tilberedningstiden stiger fra ca. 15 minutter på en pande til ca. 40 minutter i ovnen. Men du skal alligevel bruge tid på at skrælle kartofler, rør i sovs og snitte salat eller dampe grønsager. Så for mig er det same-same.
Hvad synes du om opskriften? Bedøm med stjerner
Farserede porrer
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 2 porrer
- 500 g hakket svinekød eller kalv/flæsk
- 1,5 tsk salt
- 1 æg
- 1 finthakket løg eller 1 finthakket porre
- 1,5 dl havregryn
- 1,5 dl vand kan erstattes af mælk eller danskvand
- peber
- rasp
- evt smør på spraydåse
Sovs
- 2 spsk flydende margarine eller smør
- 3 spsk mel
- 4 dl porrevand
- 1 bouillonterning, grønsag eller hønse
- 2 tsk ribsgele kan evt erstattes af sukker
- salt og peber
- kulør
Tilbehør
- kogte kartofler
- smørdampede grønsager efter smag eller en fyldig salat
- ribsgele og asier efter smag og behag
Sådan gør du
- Skær rodenden af porrerne og fjern de yderste blade. Skyl porrerne rigtig godt. Vær især opmærksom på stedet, hvor det hvide går over i det grønne, der kan godt sidde noget jord.
- Del porrerne i 8 lige store stykker. Kog dem i letsaltet vand i 8 minutter.
- Tag porrerne op med en hulske og læg dem på køkkenrulle, så de kan dryppe godt af. Gem vandet!
Fars
- Rør kødet grundigt med salt. Brug gerne en håndmixer med kødkroge og rør saltet grundigt ind i kødet.
- Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen rasp og rør farsen godt sammen.
Farsering og stegning
- Hæld rasp op i en dyb tallerken.
- Del farsen i 8 lige store dele – jeg bruger en kniv og skærer 2 kryds i farsen mens den ligger i skålen. Så er det nemt at tage 1 portion op ad gangen.
- Tag 1 portion fars og form det til en lille pølse, der er lidt længere end porrestykket.
- Lav en lille fordybning i "pølsen" og læg porrestykket derpå. Saml farsen omkring porren.
- Tril de farserede porrer i rasp og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Spray evt med lidt smør på dåse.
- Stil bagepladen midt i ovnen og bag de farserede porrer i 35-40 minutter til de er gyldne.
Sovs
- Smelt smørret/den flydende margarine i en gryde.
- Tilsæt mel og pisk det godt sammen.
- Tilføj porrevand lidt efter lidt med grundig piskning mellem hver tilsætning. Det er nemmest at lave en sovs uden klumper, hvis porrevandet stadig er lidt varmt. Du skal bruge ca. 4 dl, men det er individuelt hvor tyk/tynd man vil have sovsen.
- Smelt en bouillonterning i sovsen og tilsæt ribsgele. Pisk godt igennem
- Tilsæt et par dråber kulør. Start med blot et par dråber, som du pisker godt ind i sovsen. Tilføj lidt mere, hvis der skal mere farve på. Men sovsen skal ikke blive sort.
- Smag til med salt og peber. Måske skal der lidt mere ribsgele i. (En lille smule balsamico kan nogle gange give en god smag til en brun sovs.) En sjat fløde giver også en god smag.
- Server de farserede porrer med kogte kartofler, brun sovs og grønsager og/eller en fyldig salat. Giv gerne ribsgele og asier til også.
Opskrifter på klassisk dansk mad
Hvem kan ikke lide de gode, danske madklassikere? Den gode steg og den brune sovs, de saftige frikadeller og de bløde løg får det godt nok til at vende sig i nogle mennesker, der mener, at “det har de fået nok af som barn”. Jeg er IKKE en af dem 🙂
Selvom jeg går meget op i at vores mad skal være sund og der skal flere grønsager på tallerkenen fremfor en balje af sovs, er der nu noget over de klassiske retter. Det er ikke altid, de bliver lavet helt traditionelt, for i bedste dagenstallerken-stil tvister jeg gerne de kendte klassikere, så de både er sundere og nemmere at lave. Så kan alle følge med.
Her er mine bud på danske klassikere: