Aftensmad, Suppe

Hønsekødssuppe

Opskrift på klassisk hønsekødsuppe – lavet med kylling

En stor dejlig kylling skal da her i vintervejret trylles om til en lækker hønsekødssuppe. “Farmorsuppe” kalder mine børn det.

Og det er jo lige hvad det er! Tag en høne – eller en stor kylling – og få flere måltider ud af den, præcis som de gjorde på farmors tid. Farmor plejer også at lave hjemmelavede kød. og melboller, men der trækker vi nu grænsen og holder os til købe-boller i stedet.

Jeg har jer brugt en god kylling på 1600 gram. Kan du ikke få fat i en stor kylling eller har du brug for mere kød, kan du tilføje et par kyllingelår. Så selvom jeg kalder det hønsekødssuppe er det egentlig en kyllingesuppe.

Der bliver så meget suppe, at du kan lave en gang høns i asparges af kødet og en del af suppen. Så har du 2 måltider i én kylling. Jeg bruger f.eks. fyldet til at lave en gang tarteletter med høns i asparges.

Hønsekødssuppe

  • 1 stor kylling på min 1600 gram
  • 2 porrer
  • 2 gulerødder
  • 1 stykke selleri
  • 3 laurbærblade
  • 5 hele peberkorn
  • Evt 1-2 boullionterninger
  • Salt og peber

Fyld:

  • 3 skrællede gulerødder i tern
  • 2 rensede porrer i tynde ringe
  • Eller 1/2 – 1 pose frosne suppeurter.
  • Kød- og melboller
  • Evt. brød til servering

Sådan gør du

  1. Rens kyllingen grundigt og kom den i en stor gryde. Tjek om der en pose indeni med indmad. Hvis ja, fjern den.
  2. Skræl gulerødder og selleri. Skær dem i grove stykker og kom den i gryden.
  3. Rens porrerne grundigt. Det gør du bedst ved at kassere de yderste 2 lag. Skær top og bund fra. Skær to snit gennem det grønne i toppen, så du har ligesom en “vifte”. Nu kan du nemmere skylle porren fri for sand og snavs. Husk at holde porren nedad mens du skyller, så snavset skylles væk. Skær porren i 3.4 stykker og kom den i gryden.
  4. Hæld vand på, så det dækker kyllingen. Tilsæt laurbær og peberkorn og bring langsomt i kog.
  5. Når vandet er begyndt at simre, kommer skum og urenheder op til overfladen. Skum det godt af med en ske og kasser det. Gør dette jævnligt.
  6. Lad kyllingen koge for svag varme i ca. 45 minutter til kødet er mørt. Tag kyllingen op og lad den køle tilstrækkeligt til, at du kan håndtere den.
  7. Pluk nu kødet fra og stil det på køl. Benene smider du ned i gryden igen. Hæld mere vand på, så der er ca 4 liter i gryden. Kog videre i ca. 2 timer.
  8. Si suppen og kasser fyldet. Hæld suppen tilbage i gryden. Tag 1 liter fra til aspargessovs til i morgen.
  9. Tilsæt gulerødder i tern og skivede porrer og kog i 10 minutter.
  10. Tilsæt kød- og melboller og varm dem igennem et par minutter. Suppen må ikke koge efter melbollerne er kommet i!
  11. Smag til med salt og peber – kom evt 1-2 boullionterninger i, hvis du synes der mangler smag.

Opskrifter på suppe

Tomatsuppe med tortellini og spinat One-pot tortellini tomat- og spinatsuppe

Pho med oksekød Pho – asiatisk suppe med oksekød

Ramen med kylling Ramensuppe med kylling

Broccolisuppe Cremet broccolisuppe med kyllingeboller