Aftensmad

Spidskålpakker som kåldolmer

Spidskålspakker som i kåldolmer

Kåldolmer er rigtig mormormad. Af den slags, der vækker minder om barndom med kartofler, sovs og hele molevitten. Dise spidskålspakker er lidt som kåldolmere, men lettere at lave og med en lidt anden farsering end den traditionelle, der minder meget om en frikadellefars.

I disse spidskålspakker som kåldolmer har jeg nemlig suppleret farsen med flåede tomater, der giver en dejlig smag. Desuden er der ris eller bulgur i fyldet, hvilket gør, at tilbehøret blot kan bestå af en let salat.

Spidskålpakker som i kåldolmer

Spidskålspakker er en meget enkel og letlavet udgave af kåldolmere. Lavet med spidskålsblade og fyldt med en tomatiseret fars.
Antal 4 personer
Kategori: Aftensmad
Søgeord: farseret kål, Fyldt spidskål, Kåldolmer, Spidskålspakker

Ingredienser

  • 500 g hakket oksekød eller kalv/flæsk
  • 1 finthakket løg
  • 2 gulerødder, revet på den grove side af rivejernet
  • 1 fed presset hvidløg
  • 1 tsk karry
  • peber
  • 1 dåse hakkede, flåede tomater
  • 1 stort spidskål – i alt 7-8 blade
  • kogende vand i en stor gryde
  • 1 dl kogevand til bunden af fadet

Sådan gør du

Fyld

  • Brun det hakkede kød i en gryde.
  • Tilsæt hakket løg, revet gulerod, karry, peber og hvidløg.
  • Tilsæt hakkede, flåede tomater og bland farsen godt sammen.

Spidskål

  • Skær stokken af spidskålen og se efter om det yderste blad kan bruges eller om det må kasseres.
  • Bræk og lirk forsigtigt et blad af ad gangen. Efterhånden som du kommer længere ind i spidskålen, kan det hjælpe at skære lidt af bunden, så bladene nemmere løsner sig.
    Lav 8 blade i alt
  • Kom alle bladene i en stor gryde. Hæld kogende vand over, så det dækker bladene.
  • Tag bladene op med en tang og læg dem på et rent viskestykke, så de kan dryppe af.

Samling og bagning

  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Læg en god skefuld fyld på et spidskålsblad.
    Spidskålspakker som i kåldolmer
  • Fold først siderne af spidskålsbladet ind over fyldt og rul det derefter, så du får en lille pakke.
  • Læg alle pakker i et ildfast fad. Kom en smule vand i bunden af fadet.
    Spidskålspakker som i kåldolmer
  • Stil fadet i ovnen og bag spidskålspakkerne i ca. 25 minutter.
Spidskålspakker som i kåldolmer
Spidskålspakker er en meget enkel og letlavet udgave af kåldolmere. Lavet med spidskålsblade og fyldt med en tomatiseret fars.

Tips til spidskålspakker som kåldolmer

  • Har du en rest kødsovs fra en gang spaghetti med kødsovs, er den glimrende at bruge i en gang spidskålspakker. Ligesådan er det fint, hvis du har ris eller bulgur til overs, så bruges de som fyld.
  • Der samler sig en skøn væde i bunden af fadet. Den skal du endelige ikke smide væk, men øs den over kåldolmerne ved servering. Du kan dog også bruge den som basis for en sovs, hvis du er til det. Hvis du vil lave en sovs, kan du koge væden op med og ½-1 boullionterning og 2½ dl madlavningsfløde. Smag til med salt og peber.
  • Jeg bruger hakket oksekød i disse spidskålspakker. Men det kan sagtens erstattes af hakket kalv/flæsk, hakket gris, hakket kalkun eller kylling.
  • Som tilbehør foreslår jeg en salat, f.eks. Nem bulgursalat med citrusdressing, cremet spidskålssalat eller ristede grønsager. Du kan også koge en gang frisk pasta og vende den med tomatsauce.
  • Traditionelle kåldolmer laves på hvidkål, hvor hovedet koges helt, så bladende forsigtigt kan pilles af. Her bruger jeg spidskål, hvis blade er lidt nemmere at skille fra hinanden. Og når det kun er de yderste blade, der anvendes, kan resten af spidskålen jo fint bruges i en salat som tilbehør.
  • Traditionelle kåldolmer snøres med bomuldssnor og koges i en gryde. Men da disse spidskålspakker bages i ovnen, er det ikke nødvendigt at snøre dem. Du lægger dem bare med sammenføjningen nedad.