Aftensmad

Rødvinsmarineret nakkefilet

Rødvinsmarineret nakkefilet

Rødvinsmarineret nakkefilet er en skøn steg, der kan laves på grill eller i ovn. Nakkefilet er mørt, saftigt og billigt kød, der gør sig godt til både hverdag og fest.

Hvad gør man når der efter en fest står 3 åbnede flasker rødvin – og man IKKE har lyst til at sætte sig ned og tømme dem?

Så står man på hovedet og fryseren for at finde noget, der går rigtig godt sammen med rødvinen dagen efter, og hvor det vel at mærke ikke skal drikkes!

Jeg fandt simpelthen en nakkefilet. Godt dybfrossen. Men den blev alligevel lagt i en plastpose med rødvin, hvidløg og krydderurter, så den kunne ligge og marinere samtidig med at tø op.

20 timer senere blev nakkefileten sat på rotisseriet og grillet til perfektion. Det er svært at ødelægge en nakkefilet, da den er godt fedtmarmoreret og derfor ikke bliver tør. Uhm!

Havde det været om vinteren, var den istedet røget en tur i ovnen. 

Men eftersom der er sommerstemning på terrassen vandt grillen altså og dertil blev serveret spidskål på 2 måder – grillet og penslet med smør og som salat. Se andre forslag til tilbehør til nakkefilet nedenfor.

Rødvinsmarineret nakkefilet

Nakkefilet er et skønt stykke kød, er har rigtig godt af at blive marineret og langtidsstegt – på grill eller i ovn. Brug marinaden til at lave en skøn rødvinssovs.
Antal 4 personer
Kategori: Aftensmad
Søgeord: nakkesteg, steg

Ingredienser

  • 1 nakkefilet på ca 1 kg til 4 personer
  • 2 fed hvidløg i kvarte
  • 2-3 kviste frisk rosmarin svarer til 2-3 tsk tørret
  • 2-3 kviste frisk timian svarer til 2-3 tsk tørret
  • 3 dl rødvin
  • Salt og peber

Rødvinssovs

  • marinaden fra stegen
  • 1-2 dl piskefløde eller madlavningsfløde, hvis det skal være lettere
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Læg stegen i en frysepose med hvidløg, krydderurter, rødvin samt salt og peber. Lad stegen marinere så længe som muligt, gerne 24 timer.
  • Tag stegen op af marinaden (gem marinaden hvis du vil lave sauce) og tør den af med køkkenrulle.
  • Sæt stegen på syd til rotisseriet (grill) eller læg den i et ildfast fad (ovn).
  • Brun den godt ved høj varme (ovn 225 grader) i ca. et kvarter.
  • Lad den stege ved lavt blus (gasgrill), indirekte varme (kulgrill) eller 175 grader (ovn) til den har opnået en kernetemperatur på 68 grader.
  • Det kan godt tage et par timer. Men bare rolig, stegen bliver ikke tør, hvis den får lidt ekstra. Og er den færdig før tid, tager den heller ikke skade af at hvile indtil spisetid.
  • Skær stegen i tynde skiver og server med dit yndlingstilbehør.

Rødvinssovs

  • Kom marinaden i en gryde og kog den ind til ca.halvdelen.
  • Kom 1 dl fløde ved og kog det sammen.
  • Er smagen meget kraftig eller har du brug for mere sovs, kan du tilsætte mere fløde.
  • Smag til med salt og peber.
  • Tilføj et par dråber madkulør og pisk sovsen godt sammen.

Tilbehør til rødvinsmarineret nakkefilet

Den lækre nakkefilet kan serveres med en rødvinsflødesovs, en form for kartoffel og en god salat og/eller grønsager. Her er mine bud på tilbehør til rødvinsmarineret nakkefilet.

Rodfrugtrøsti Røsti af kartofler og rodfrugter

hasselbackkartofler Hasselbackkartofler

Bagte kartoffel-selleritoppe er vidunderligt tilbehør til et godt stykke kød Kartoffel- selleritoppe

Spidskålssalat Spidkålssalat

Gratineret fennikel er nemt og lækkert tilbehør med kun 2 ingredienser Gratineret fennikel

Blåbærsalat Blåbærsalat

Ristede grønsager med feta og birkes Ristede grønsager med feta og birkes