Aftensmad

Moussaka

Low carb moussaka med squash og auberginer

Opskrift på klassisk moussaka med kartofler og auberginer bagt med oksekød og gratineret med oste-æggeblanding på toppen.

Grønsagslasagne eller moussaka? Kært barn har mange navne.

Dette er i bund og grund blot grønsager med en god kødsauce og en cremet æggeblanding på toppen. Vi er rigtig glade for denne type ovnretter, for det kan alle bare rigtig godt lide.

Giv en let salat til, f.eks. let blomkålssalat eller Gulerodsalat med iceberg

Moussaka

Opskrift på klassisk moussaka med kartofler og auberginer bagt med oksekød og gratineret med oste-æggeblanding på toppen.
Antal 4 personer
Kategori: Aftensmad
Søgeord: auberginer, Græsk mad, Grønsagslasagne, Moussaka, sund aftensmad

Ingredienser

  • 500 g skrællede kartofler i skiver benyt evt en pose frosne skivede kartofler
  • 2 auberginer i skiver
  • 400 g hakket oksekød*
  • 1 hakket løg*
  • 1 dåse flåede tomater*
  • 3 tsk tørret oregano*
  • 1 tsk stødt kanel* kan udelades
  • ½ tsk cayennepeber eller stødt chili*
  • 2 æg*
  • 1 karton Mornaysauce*
  • 2 spsk rasp* kan undværes

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 225 grader almindelig varme
  • Skræl kartoflerne, skær dem i skiver og kog dem i 10 minutter i letsaltet vand. Derefter hældes vandet fra og kartoflerne kan stå og dampe lidt af
  • Skær auberginerne i tynde skiver (max ½ cm). Læg dem på bagepapir på en bageplade og bag dem i ovnen ved 225 grader mens kartoflerne koger.
  • Brun kødet i en gryde sammen med løgene. Når løgene er møre, tilsættes flåede tomater og krydderier. Lad det koge ca. 5 minutter. Smag til med salt og peber. Kødsaucen behøver ikke være særlig "fugtig", som den skal være til en lasagne. Når auberginerne bager, afgiver de en masse saft.
  • Læg kartofler i et ildfast fad. Læg aubergineskiverne ovenpå. Hæld kødsaucen over.
  • Pisk æg og Mornaysauce sammen i en skål og hæld den over kødsaucen.
  • Drys evt med rasp – det giver en sprød overflade.
  • Sæt fadet i en 225 gr. varm ovn og bag i ca. 45 min. til overfladen er flot lysebrun. Læg evt lidt staniol over, hvis overfladen bliver for hurtigt mørk. Stik i grønsagerne med en lille skarp kniv, hvis du er i tvivl om de er møre.
  • Server med en let salat og evt. lidt brød.

*Ingredienser fra basislager

Retten er god at gemme en masse dejlig grønsager i og du kan dykke ned i grønsagsskuffen og putte det i du finder. Her er basis kartofler og aubergine. Nogle gange kommer jeg også et par strimlede squash i – eller skiver af peberfrugt eller optøet spinat. Har jeg spids- eller hvidkål i køleskabet, kommer jeg gerne en god slat i kødsaucen for at give den ekstra gas med grønsagerne. 

Har du ikke vildt lang tid til forberedelsen, kan du komme rå kartofler og rå aubergineskiver i fadet uden at tilberede det lidt først. Hovedsagen er at grønsagerne skal være møre og bløde og suge al den gode smag fra kødsaucen op.

Jeg bruger om muligt en portion af min tomatsauce fra fryseren, som også indeholder mange gode grønsager. Har du ikke en portion i fryseren, kan du følge opskriften. Eller endnu nemmere – brug 1-2 glas færdig tomatsauce.

Tip! Kødet kan sagtens undværes. Og så har du en fantastisk vegetarlasagne