Aftensmad

Enebærgryde

Enebærgryde

Enebærgryde var den helt store favorit på middagsbordene i 80’erne. Og det forstår jeg godt, for det er en smagsbombe, der både er nem at lave og kan serveres for mange.

Det er ikke sjældent, enebærgryde kommer på middagsbordet hjemme hos os. Jeg varierer den lidt og putter sommetider bacon i, somme tider ikke. Og nogle gange er den lavet med creme fraiche, andre gange med fløde. Mørbrad er min foretrukne kødtype, men det kan sagtens være skinketern – kylling/kalkunhar jeg aldrig prøvet. Gad vide om det går an?

Men fælles for det hele er den skønne smag af enebær og rosmarin! Du skal ikke være nervøs for det med enebær, de knuses fint, så de skal ikke tygges i. Og køber du et glas til 15 kr har du til mange portioner, så investeringen er til at overkomme. Når du først har prøvet gryden her, vil den vende tilbage til dit middagsbord igen og igen.

Enebærgryde

Klassisk enebærgryde med champignon, rundet af med creme fraiche og en skøn smag af enebær og rosmarin
Antal 4 personer
Kategori: Aftensmad
Søgeord: enebærgryde, gryderet, klassisk, Mørbradgryde, skinketern

Hvad synes du om opskriften?

Ingredienser

  • 1 pakke bacon i tern kan udelades
  • 1 svinemørbrad à ca. 500 g
  • 1 spsk olie eller flydende margarine til stegning
  • 1 løg
  • 500 g champignon eller andre svampe
  • dl creme fraiche 18% eller fløde
  • 5 hele enebær
  • 2 tsk rosmarin
  • ½ tsk groft salt
  • Friskkværnet peber

Til servering:

  • Ris, evt. blomkålsris, kartoffel- eller blomkålsmos og en grøn salat.

Sådan gør du

  • Puds mørbraden af og skær den i tynde skiver. Pil løget og skær det i fine skiver. Rens champignon og skær dem i kvarte eller skiver, alt efter størrelse.
  • Knus enebærrene i en morter sammen med rosmarin og groft salt.
  • Brun bacon i en stor gryde eller pande. Tag det op når det er sprødt. Læg det på køkkenrulle.
  • Fjern det meste baconfedt fra gryden. Steg løg og champignon i det resterende baconfedt til det er klart. Hvis du ikke bruger bacon, så steger du i lidt fedtstof i stedet.
  • Tag løg/champignon op, når champignonerne har “smidt” væden og læg det sammen med baconet.
  • Steg nu mørbradstykkerne til de er brune. Gør det evt. ad flere omgange, så kødet ikke “koger” i egen saft.
  • Tilsæt enebær/rosmarin, champignon/løg samt creme fraiche eller fløde og kog det hele godt sammen under låg i ca. 10 minutter. Bruger du skinkekød, skal det koge ca. 20 minutter.
  • Smag til med salt og peber og server med ris, evt. blomkålsris, kartoffel- eller blomkålsmos og en grøn salat.

Andre nemme opskrifter på gryderet

Gnocchigryde med krydret kød, champignoner og spinat Gnocchi-gryde med champignon og spinat

indianergryde Indianergryde – nem alt-i-en gryde med svinekød og grønsager

Karrygryde Karrygryde med grønsager og mango

Italiensk skinkegryde serveret med frisk pasta Italiensk skinkegryde