Lækkerier, Morgenmad og brød

Smartiesboller

Skal du holde børnefødselsdag, er disse Smartiesboller / chokoladeboller et stort hit. De er nemme, luftige og lækre og ungerne elsker de små farveklatter!

Har du ikke Smarties – eller andre chokoladeknapper – kan du selvfølgelig bruge almindelig hakket chokolade.

Jeg har skrevet min version af opskriften, som er en anelse sundere end originalen. Jeg synes ikke der behøver helt så meget sukker når der er chokolade i. Og jeg kan simpelthen ikke lade være med at putte groft mel i alting.

Men du skal ikke snydes for originalen, så den står i parantes.

Smartiesboller

  • 1 pk gær
  • 3 1/2 dl mælk
  • 1 æg
  • 50 g flydende margarine (75 g smør)
  • 50 g sukker (75 g sukker)
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g groft mel, f.eks. grahamsmel
  • 500 g hvedemel (600 g hvedemel)
  • Mælk til pensling (pisket æg)

Sådan gør du

  1. Lun mælk og margarine til det er håndvarmt. TIP! Når du skal lune mælken, så hæld margarine/smør og 1/2-delen af mælken i en skål og varm den i mikroen. Juster så temperaturen med det resterende kolde mælk. så undgår du det bliver for varmt og du skal vente på det køler ned. Du kan altid lune det lidt mere.
  2. Rør gæren ud i mælken.
  3. Tilsæt æg, salt og sukker.
  4. Rør først det grove mel i og siden hvedemelet lidt ad gangen. Hold gerne igen med melet. Jo mindre mel, jo lettere bliver bollerne.
  5. Ælt til sidst dejen grundigt på køkkenbordet.
  6. Læg dejen i en skål, dæk med film eller et rent viskestykke og stil til hævning et lunt sted 1/2 time.
  7. Tag en klump dej og rul Smarties – ca. 6-10 pr. bolle – ind i bollen. Sørg gerne for, de ikke ligger i kanten.
  8. Der bliver 14-16 boller, alt efter størrelse.
  9. Stil dejen til hævning ca 1/2 time under et viskestykke.
  10. Tænd ovnen på 225 grader.
  11. Pensl bollerne med mælk eller pisket æg (det giver en flot brun og blank overflade).
  12. Bag dem i 12 minutter