Morgenmad og brød

Chokoladeboller

Chokoladeboller

Lækre, bløde chokoladeboller er noget, der kan få mundvandet til at løbe på de fleste.

Server chokoladebollerne til fødselsdage, til en kop te eller til eftermiddagshygge når børnene kommer hjem. De vil elske dig for det!

Chokoladeboller

Lækre, bløde chokoladeboller. Luftige boller, der er nemme at bage. Sæt dem tæt sammen på bagepladen, så kanterne også er bløde.
Antal 16 stk
Kategori: Boller
Søgeord: Bamseboller, Bløde boller, Chokoladeboller, Fødselsdagsboller, Luftige boller, Nemme boller

Ingredienser

  • 1 pakke gær 50 g
  • dl mælk
  • 75 g smør
  • 75 g sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 æg + 1 til pensling
  • 600 g hvedemel (ca.)
  • 175 g mørk chokolade

Sådan gør du

  • Smelt smørret sammen med 2 dl mælk. Tilsæt den sidste 1½ dl, så du får kølet smør/mælkeblandingen ned til håndvarmt.
  • Smuldr gæren i en skål og tilsæt smør/mælk (sørg for det kun er lunt/håndvarmt).
  • Tilsæt æg, sukker og salt og bland det hele godt.
  • Tilsæt nu melet – hold gerne lidt tilbage og vurder om du skal bruge det hele eller om der skal en smule mere til.
  • Hæld lidt mel ud på bordet og ælt dejen grundigt, mindst 5 minutter. Brug gerne en røremaskine.
  • Hak chokoladen groft
  • Bland chokoladen godt ind i dejen, så den fordeles jævnt. Arbejd ikke for længe med dejen, når først chokoladen er kommet i.
  • Læg dejen tilbage i skålen og dæk den med plastfolie eller et rent viskestykke.
  • Stil den til hævning et lunt sted i 1 time (jeg stiller min på gulvet i badeværelset med gulvvarme).
  • Del dejen i 16 stykker og tril den til boller.
  • Stil bollerne tæt sammen på en bageplade med bagepapir. Stil pladen til efterhævning ca. 15. minutter.
    Chokoladeboller
  • Tænd ovnen på 225 grader almindelig varme.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og stil pladen i ovnen på midterste rille.
  • Bag bollerne ca. 12 minutter eller til de er lysebrune (min ovn varmer ikke så meget, så jeg giver dem ofte et par minutter mere)
    Chokoladeboller
  • Når bollerne er kølet en smule af på bagepladen, tag dem af og stil dem på en rist.

Opskrift på chokoladeboller

Det er faktisk ikke så svært at lave dejlige hjemmelavede boller – med eller uden chokolade. Her er nogle gode tips:

  • Sørg for at væske ikke er for varm. Det skal være så du kun lige kan mærke lunheden (er det overhovedet et ord??) når du stikker en finger i væsken eller lader en dråbe falde på håndryggen.
    I mange opskrifter står der ofte, at man skal smelte smørret i mælken. Men uha, det bliver bare så varmt. Og er du bare en anelse utålmodig, venter du ikke længe nok på at væsken køler tilstrækkeligt af. Jeg løser det ved at smelte smørret i kun en del af mælken. Derefter tilsætter jeg resten af den køleskabskolde mælk, så væsken bliver afkølet. Det er tit lige tilpas til at jeg får den rette temperatur.
  • Lad dejen hæve lunt. Første gang dejen hæver, skal den stå lunt. Hos mig er det på badeværelsesgulvet, hvor der er gulvvarme. Et vådt viskestykke eller plastfilm over skålen holder på fugten i skålen og er med til at give de bløde og fugtigste boller.
  • Hak ikke chokoladen for fint. Det er superlækkert med store stykker chokolade i bollerne. Men derudover bliver bollerne tit lidt “grumsede” at se på, hvis chokoladen er alt for finthakket. Det gør absolut intet for smagen, men de er bare pænere med lidt mere definerede stykker chokolade. Vil du være på den helt sikre side, bruger du bare chokoladeknapper.
  • Sæt gerne bollerne tæt sammen på bagepapiret. Så får du nemlig ingen tørre kanter, men i stedet de her bløde sider, som bare er superlækre.
  • Bollerne kan langtidshæves. Så reducerer du gærmængden til halvdelen og stiller dejen i køleskabet i min 6. timer. Du kan evt forme bollerne før du stiller dem i køleskabet, så skal du ikke stå med det kolde dej. Jeg anbefaler altid at lade langtidshævet dej stå og akklimatisere lidt på køkkenbordet inden det kommer i ovnen. ½-1 time er fint.
  • Kom bollerne i en frysepose når de er kølet næste helt af, så holder de sig bedst. Opbevar dem tørt i 2-3 dage eller meget gerne i fryseren. Efter optøning kan de stænkes med lidt vand og lunes i ovnen i 5 minutter ved 200 grader, så smager de nybagte.