Fødselsdagsboller
De her boller har jeg bagt i årevis! Til alle fødselsdage og alle de gang hvor vi bare har haft lyst til en lækker, blød bolle til eftermiddagskaffen. Jeg kan simpelthen opskriften i hovedet.
Når det skal være superlækkert bruger jeg opskriften som den er her. Når jeg bliver overvældet af sundhedstrang, skifter jeg en del af helt ud med en grovere meltype og reducerer sukkermængden. Men jeg bliver mest populær hos familien, når det er originalen, der kommer på bordet.
Det bedste trick til bløde og luftige boller er at holde igen med melet. Hellere for lidt mel end for meget. Dejen må godt være en smule klistret, når du triller den til boller. Det kan håndteres ved at have mel på hænderne.
Er du ude efter en lidt grovere bolle? Så prøv mine havregrynsboller.
Eller hvad med en Smartiesbolle? De er et hit til børnefødselsdagen. Hvem får de sjoveste farver?
Fødselsdagsboller
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 1 pakke gær 50 g
- 3½ dl mælk
- 75 g smør
- 75 g sukker
- 1 tsk salt
- 1 æg + 1 til pensling
- 600 g hvedemel
Sådan gør du
- Smelt smørret sammen med 2 dl mælk. Tilsæt den sidste 1½ dl, så du får kølet smør/mælkeblandingen ned til håndvarmt.
- Smuldr gæren i en skål og tilsæt smør/mælk (sørg for det kun er lunt/håndvarmt).
- Tilsæt æg, sukker og salt og bland det hele godt.
- Tilsæt nu melet – hold gerne lidt tilbage og vurder om du skal bruge det hele eller om der skal en smule mere til.
- Hæld lidt mel ud på bordet og ælt dejen grundigt, mindst 5 minutter. Brug gerne en røremaskine.
- Læg dejen tilbage i skålen og dæk den med plastfolie eller et rent viskestykke.
- Stil den til hævning et lunt sted i 1 time (jeg stiller min på gulvet i badeværelset med gulvvarme).
- Del dejen i 16 stykker og tril den til boller.
- Stil bollerne tæt sammen på en bageplade med bagepapir. Stil pladen til efterhævning ca. 15. minutter.
- Tænd ovnen på 225 grader.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og stil pladen i ovnen på midterste rille.
- Bag bollerne ca. 12 minutter eller til de er lysebrune (min ovn varmer ikke så meget, så jeg giver dem ofte et par minutter mere)
- Når bollerne er kølet en smule af på bagepladen, tag dem af og stil dem på en rist.
Vi er vilde med bollerne. Jeg har bagt dem to gange og putter 3 dl. havreklid i før jeg begynder med hvedemel. Så bilder jeg mig ind, at der er lidt “mad” i dem sådan til hverdag. Men jeg glæder mig til at lave den ægte udgave.
Hej Helle
Hvor dejligt at I er vilde med bollerne. Det er vi også.
Jeg putter også nogle gange groft mel eller havregryn i for at lave en mere hverdagsagtig udgave – og så holder jeg lidt igen med sukkeret.
Og når vi virkelig skal give den gas, putter vi smarties i. Det er et hit til børnefødselsdagen.
Mvh Eva
Bager du ved varmluft eller alm ovn?
Hej Lykke
Jeg bruger altid alm ovn når jeg bager boller. Det giver den bedste varmefordeling i min ovn.
Hvis jeg har 2 plader bruger jeg dog varmluft. Men så vender jeg pladerne undervejs. Ellers får de inderste og yderste altid for meget.
Kan man lave dejen dagen inden og så bage dem om morgenen?
Jeg synes denne opskrift egner sig bedst til at blive bagt samme dag. Du kan i stedet bruge min opskrift på langtidshævede boller. Den er virkelig god!
Super lækre boller.. og de blir bestemt ik dårligere af at tilføje lidt chokoladestykker
Når man ganger din opskrift ændrer melmængden sig ikke. Den står på 600 g men de andre ingredienser ændreas
Tak for tippet! Jeg har rettet det til nu.