Aftensmad

Ragu bolognese

Ragu bolognese

Ragu bolognese er den helt rigtige opskrift på en “pasta med kødsovs” som en italiener ville lave den.

Faktisk har jeg denne opskrift på italiensk pasta bolognese fra en italiener, der boede hos os en kort overgang, da jeg var teenager. Jeg har blot fordansket den en smule, så den passer bedre til de danske munde og indkøbsmuligheder.

Hvad synes du om opskriften? Bedøm med stjerner

Ragu bolognese

Autentisk italiensk opskrift på en pasat med kødsovs. Helt klassisk simreret som “Mama Italia” laver den. Opskriften er til 8 personer og jeg plejer at fryse halvdelen, så jeg har til 4 personer 2 gange.
Antal 8 personer
Kategori: Aftensmad
Søgeord: italiensk bolognese, opskrift med hakket oksekød, opskrift med hakket svinekød, pasta bolognese, pasta med kødsovs, pastaret, spaghetti kødsovs

Hvad synes du om opskriften?

Ingredienser

Soffrito

  • 200 g bacon eller italiensk pancetta
  • 1 stort løg
  • 2 mellemstore gulerødder
  • 2 stilke bladselleri
  • 1/2 spsk olivenolie eventuelt

Ragu bolognese

  • 500 g hakket oksekød 10-12%
  • 500 g hakket svinekød 10-12%
  • 500 ml tomatpassata
  • 3 dl hvidvin
  • 2 dl koldt vand
  • 1/2 dl kalvefond eller 1 okseboullionterning
  • 4 tsk oregano
  • 2 laurbærblade
  • 1 tsk salt
  • peber
  • 1 tsk sukker kan udelades

Til servering

  • friskkogt tagliatelle eller rigatoni
  • friskrevet parmesan

Sådan gør du

Soffrito

  • Skær bacon i meget fine tern
  • Svits det i en stor gryde et par minutter til det meste fedt er smeltet af. Er der meget baconfedt i gryden, hældes det fra.
  • Skær løg, gulerødder og bladselleri i meget fine tern. Eller allerhelst: Kør det helt fint i en minihakker eller foodprocessor.
    Ragu bolognese
  • Kom grønsagerne i gryden til baconet. Lad det stege med ca. 5 minutter ved mellemvarme. Det skal ikke brune.

Ragu bolognese

  • Tilsæt kødet og lad det brune godt igennem ved godt varme.
  • Brug en træske til at hakke kødet i små stykker. Det skal være så findelt som overhovedet muligt.
    Ragu bolognese
  • Tilsæt vin, salt, oregano og laurbærblade.
  • Lad vinen koge ind ved mellemvarme i ca. 5 minuter.
  • Tilsæt tomatpassata, fond og vand: Kom det kolde vand i glasset/kartonen med tomatpassata og brug det til at skylle de sidste rester af, så det kan komme med i raguen.
  • Lad raguen koge under låg ved svag varme i 1,5 time.
  • Tag låget af og kog yderligere 30 minutter eller indtil raguen er kogt ind til en tykkere konsistens.
  • Smag til med salt, peber og sukker.
  • Kog pastaen og tag den med en hulske op af pastavandet og over i raguen. Bland pastaen i raguen. Tilføj gerne et par spsk mere pastavand for en mere cremet ragu.
  • Server med friskrevet parmesan.

Ragu bolognese på italiensk eller dansk?

Vores italiensk ven lærte os at lave en italiensk ragu bolognese. Han blev forfærdet da han så hvordan vi laver pasta kødsovs eller spaghetti bolognese på dansk. Selv er vi glade for min spaghetti kødsovs med masser af grønsager, men uha, den gav et par højlydte mama mia!

En ægte ragu bolognese er lavet med ægte italiensk pancetta, hjemmelavet pasta og selvfølgelig den helt rigtige vin fra egen hjemegn. Men vi skal jo have hverdagen til at fungere og kan ikke altid løbe rundt i italienske supermarkeder efter ægte ingredienser, så jeg har lavet min egen “danske” ragu bolognese – pasta med kødsovs om du vil.

Ragu bolognese
Ragu bolognese er en autentisk italiensk opskrift på en pasta med kødsovs. Helt klassisk simreret som “Mama Italia” laver den. Server med friskkogt pasta og parmesan.

Mine bedste tips til en nem pasta bolognese

  1. Der SKAL bladselleri i en ægte ragu bolognese. Selv har jeg aldrig kunnet fordrage bladselleri, men jeg har opdaget, at det overhovedet ikke kan smages. Eller d.v.s. bladselleri er med til at give den karakteristiske smag, men det smager ikke AF bladselleri. Giver det mening?
  2. Hak grønsagerne (bladselleri, løg og gulerod) meget fint. Har du ikke en skarp kniv eller tålmodigheden til de bittesmå tern, så kom hele molevitten i en minihakker eller foodprocessor. På den måde er der heller ingen grønsagsforskrækkede, der himler op. Win-win!
    Grønsagsblandingen hedder i øvrigt en soffrito.
  3. Brug en blanding af hakket oksekød og hakket svinekød. Blandingen giver den rigtige smag og den rigtige tekstur. Da begge dele oftest kommer i pakker à 400-450 gram, laver jeg altid en dobbelt portion, så jeg slipper for at stå med 2 halve pakker af hver.
    Så kommer jeg halvdelen (svarende til 4 personer) i fryseren og har nem mad til en anden dag. Endnu en win-win!
  4. Apropos tekstur, så skal kødet hakkes ultrafint. Brug en træske og brug tiden på at hakke i kødet mens det bruner. Hvis du først sætter det til kogning med klumper i, vil der være klumper i ved servering. Og det vil vi ikke have.
  5. Brug en pastatype, der kan opsamle så meget ragu som muligt. Den brede tagliatelle er et oplagt valg, men mine børn kan bedst lide korte pastatyper, så jeg bruger gerne penne eller rigatoni i stedet. Min italienske ven laver naturligvis sin egen pasta og himlede med øjnene, da jeg nævnte kort pasta eller spaghetti. Nej-nej-nej, det er ikke ægte italiensk.
  6. Brug tomatpassata i stedet for flåede tomater. Her føjer jeg min italienske ven. Tomatpassata – ikke at forveksle med tomatpure! – er en helt glat tomatsauce uden klumper af tomat (igen win-win til de grønsagshadende). Tomatsovsen bliver mere cremet og lækker med en passata end med flåede tomater.
    Passata kan købes på glas eller i kartoner i helt almindelige supermarkeder.
  7. Kan du få fat i pancetta, så brug endelig det. Men helt almindelig bacon kan også sagtens gøre det. Prøv gerne at finde nogle skiver, der ikke har alt for meget fedt. Hvis det har, så hæld gerne baconfedtet fra inden du tilsætter grønsagerne eller soffrito, som det jo hedder.
  8. Lad endelig din bolognese langtidssimre. Det giver en langt mere intens og original smag end hvis du blot koger det sammen på kort tid. Efter bolognesen har langtidssimret, skal den koge en halv times tid uden låg. Så koger den ind og bliver den helt rigtige konsistens til din pastaret. Når du så også tilsætter lidt kogevand fra pasta vil det forbedre konsistensen endnu mere. Så du må endelig ikke undlade kogevand fra pastaen.
Ragu bolognese
I ragu bolognese skal kødet være helt findelt og saucen koges ind i flere timer, så den er smækfyldt med smag.