Kringle med remonce
Kringle med remonce bagt i springform med dekorative strimler
Opskriften på kringle med remonce er lavet efter samme opskrift som mormor kringle. Mormor kringlen plejer jeg altid at lave med frugtmos, da jeg godt kan lide den syrlige smag sammen med smagen af kage. Og så synes jeg bare altid, at remonce flyder ud af kringlen, når jeg laver den som traditionel kringle.
Denne kringle holder perfekt på remoncen og sørger for der intet slipper ud af det lækre fyld.
Kringle med remonce
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 50 g gær
- 50 g sukker
- 200 g smør kan erstattes af margarine
- 550 g mel
- 2 dl mælk
- 1 æg
- mælk til pensling
Remonce
- 100 g blødt smør
- 100 g sukker
- 70 g rosiner
Glasur
- 100 g flormelis
- 1 spsk vand
Sådan gør du
- Gær udrøres i sukkeret.
- Smørret smeltes og mælken tilsættes, så blandingen er fingerlun.
- Hæld mælkeblandingen i gæren og tilsæt ægget.
- Hold ca 50 g mel tilbage og tilsæt de resterende 500 g. Ælt dejen rigtig godt. Hvis dejen er meget lind og klistret, kan du tilsætte de sidste 50 g.
- Lad dejen forhæve 1 time et lunt sted.
- Mens dejen hæver, rører du blødt smør og sukker sammen til remonce.
- Smør en springform med smør. Klip et stykke bagepapir til, så det passer i bunden af formen.
- Del dejen i 5 stykker og tril dem til boller. Dæk dem med lidt pastfolie, så de holdes fugtige mens du arbejder.
- Rul hver bolle ud til et aflangt dejstykke, ca 20 mm tyk. Hav lidt mel på bordet, så dejen ikke hænger i.
- Brug en dejspatel eller en kniv til at skære tynde strimler i halvdelen af dejen.
- Fordel ca. 1 spsk remonce på den del af dejen, der ikke er strimlet.
- Fordel rosinerne ovenpå remoncen.
- Rul hvert dejstykke sammen fra enden med remonce mod enden med strimler.
- Læg dejstykket i formen langs med kanten. Gentag med de 4 øvrige dejstykker.
- Tænd ovnen på 175 grader almindelig over-undervarme.
- Dæk formen med plastfilm og lad dejen hæve et lunt sted mens ovnen varmer op. Ca. 20 min. hævetid.
- Pensl kringlen med mælk.
- Sæt kringlen i midten af ovnen og bag i 20-25 minutter til overfladen er gylden.
- Tag kringlen ud af ovnen og lad den afkøle før du tager den ud af springformen.
- Rør en tyk glasur og pynt kringlen. Glasuren kan undværes.
Kringle har jeg fået gennem hele min barndom, da både min mormor og min mor altid har bagt kringle. Så dette er ikke en Søren Ryge kringle, men min mormors original opskrift. Og den er bare GO!
Traditionelt laves kringle jo på en lidt anden måde. Dette er bare en lidt sjov og anderledes måde at forme dejen på. Selv synes jeg det er meget dekorativt og så holder det rigtig godt på remoncen.
Jeg kommer en smule glasur på toppen. Egentlig mest for synes skyld, for kringlen behøver faktisk ikke mere sødme.
Kringle er ikke en sød kage og det er nok derfor, vi så godt kan lide den.
Fyld til kringle
I kringlen her er fyldet en helt almindelig remonce med rosiner.
Som alternativer kan du bruge:
- Remonce uden rosiner – eller skift rosiner ud med tørrede tranebær. Du kan også tilføje 50 g revet marcipan til remoncen
- Æblemos eller anden – ikke for sød – frugtmos. Brug f.ek.s en færdig frugtgrød
- Rabarberkompot
- Chokoladeknapper eller nougatstykker. Bruger du farvede chokoladeknapper, får du et sjovt farvespil. Det gør jeg i mine smartiesboller, som børnene elsker!