Lækkerier

Mormors kringle

Mormors kringle

Denne kringle blev bagt i hundredvis af gange gennem min barndom. Opskriften stammer fra min mormor og både hun og min mor bagte den altid til gæster. Og nu bager jeg den altid selv, så den er et fast indslag til fødselsdage sammen med mine saftige fødselsdagsboller.

Hemmeligheden bag den gode smag er både det, at der selvfølgelig er godt med smør i. Dernæst er dejen også meget lind (tynd), som gør at selve brødet i kringlen bliver meget let og saftigt.

Fyldet kan varieres efter behov. Alt lige fra klassisk remonce til æblemos eller anden frugtmos kan bruges. Jeg har i min tid prøvet alt lige fra færdigkøbt abrikosgrød, som der er i versionen på disse billeder, til hjemmelavet rabarber- eller solbærkompot af frugt og bær fra haven. Den færdigkøbte abrikosgrød er lige en anelse for tynd i det, så den har det med at flyde ud, men jeg synes bare det smager så godt. Jeg vil dog anbefale at starte ud med noget mere fast fyld indtil du har fået “taget” på dejen.

I den originale opskrift smuldres smørret i melet, hvorefter det blandes sammen med det våde. Jeg laver dog dejen som en helt klassisk gærdej i stedet med smeltet smør og landet mælk.

Kringlen kan fryses. Lun den gerne lidt i ovnen inden servering, så smager den som nybagt.

Mormors kringle

  • 50 g gær
  • 50 g sukker
  • 200 g smør (kan erstattes af margarine)
  • 500 g mel
  • 2 dl mælk
  • 1 æg
  • Fyld: Frugtmos eller remonce
  • 1 æg, sammenpisket til pensling
  • 50 g mandler, grofthakkede
  • 1 spsk perlesukker

Sådan gør du

  1. Gær udrøres i sukkeret.
  2. Smørret smeltes og mælken tilsættes, så blandingen er fingerlun.
  3. Hæld mælkeblandingen i gæren og tilsæt ægget.
  4. Tilsæt mel og ælt godt, evt. med håndmixer, da dejen er ret  lind.
  5. Lad dejen forhæve en time i en skål.
  6. Del dejen i 2. Rul det ene stykke ud på et meldrysset bord til et rektangel.
  7. Kom fyldet på i en stribe på midten.
  8. Buk enderne ind og fold de lange sider over, så de overlapper hinanden. Gentag med det andet stykke.
  9. Læg begge stykker på en bageplade med bagepapir og dæk med plastfolie. Lad efterhæve 1/2 time.
  10. Varm ovnen op til 225 grader.
  11. Pensl med æg og drys med hakkede mandler og perlesukker.
  12. Bages i 15 minutter midt i ovnen.
Bøj enderne ind og fold dejen ind fra hver side, så de overlapper hinanden

Bøj enderne ind og fold dejen ind fra hver side, så de overlapper hinanden

Pensl med æg og drys med hakkede mandler og perlesukker

Pensl med æg og drys med hakkede mandler og perlesukker

Fyldet kan varieres efter smag og behag. Prøv med remonce eller frugtmos

Fyldet kan varieres efter smag og behag. Prøv med remonce eller frugtmos