Lækkerier

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller med cremefyld

Opskrift på klassiske fastelavnsboller

De klassiske fastelavnsboller er et “must” i det meste af januar måned. Ikke så snart er kransekagen fra nytår taget af hylderne hos bageren før der reklameres med fastelavnsboller. Og det selvom fastelavns først ligger engang i februar. Datoen veksler for hvert år, da fastelavn altid er 7 uger før påskedag – og påsken falder som bekendt heller ikke på samme tid hvert år. Den ligger nemlig på den første søndag efter fuldmåne efter 20. marts. Det var så dagens historielektion 🙂

Uanset tidspunktet er fastelavnsboller altid et hit! Udenfor fastelavnstiden er det “bare” boller med cremefyld og de kan jo spises hele året.

Her i huset hælder vi mest til denne type fastelavnsboller i modsætning til boller med flødeskumsfyld.

Fastelavnsboller

Opskrift på klassiske fastelavnsboller af gærdej. Med fyld af vanilje kagecreme og forslag til variationer.
Antal 16 stk
Kategori: Boller

Hvad synes du om opskriften?

Ingredienser

  • 175 g smør eller margarine
  • 2 dl mælk
  • 50 g gær svarer til 1 pakke
  • 4 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 2 æg
  • 550-600 g hvedemel
  • 1 æg til pensling piskes sammen med en gaffel i en lille skål

Fyld

  • 1 portion kagecreme
  • 2 spsk hindbærmarmelade evt
  • 50 g nougat evt
  • 1 spsk lakridspulver evt

Pynt

  • 200 g flormelis
  • 2-3 tsk vand
  • kakaopulver evt
  • frugtfarve evt
  • krymmel evt
  • nøddeflager evt

Sådan gør du

  • Smelt smør eller margarine.
  • Tilsæt mælk og mærk efter hvor varmt væsken er nu. Den skal være lillefinger varm. Er den for kølig, luner du den en smule. Er den for varm. lader du den køle lidt af.
  • Opløs gæren i væsken.
  • Tilsæt sukker, salt og æg og bland godt.
  • Tilsæt 550 g af melet og bland det i. Hæld dejen ud på et let meldrysset bord og ælt grundigt. Jo mere du ælter, jo luftigere bliver bollerne.
  • Dejen er meget blød og det skal den være. Hvis den er meget våd, så tilsæt 50 g mel mere. Men hold hellere lidt igen med mel fremfor at tilsætte mere. Når først dejen er hævet, er den nem at arbejde med.
  • Kom dejen tilbage i skålen, dæk med plastfilm eller et viskestykke og stil den til hævning et lunt sted i 1 time eller til dobbelt størrelse.
  • Del dejen i 2.
  • Kom en portion dej ud på et meldrysset bord og rul den ud til et stort rektangel.
  • Skær dejen i 8 ens firkanter.
  • Kom 1 spsk fyld på midten af hver firkant.
  • Fold enderne op om fyldet og luk godt til. Det er vigtigt, at der overhovedet ikke er revner eller huller i dejen, for så vil fyldet flyde ud under bagning.
  • Læg bollen med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir. Sørg for der er godt med plads mellem bollerne.
  • Tænd ovnen på 220 grader almindelig varme og lad bollerne efterhæve mens ovnen varmer op. Hæv i alt i ca. 20 minutter.
  • Pensl med sammenpisket æg inden bollerne sættes i ovnen.
  • Lav næste portion klar, så begge plader når at efterhæve ca. 20 minutter.
  • Bag bollerne i ca. 15 minutter til de er pænt lysebrune

Pynt

  • Når bollerne er kølet af, røres glasuren sammen og kommes på bollerne.
  • For chokoladeglasur tilsættes 1-2 tsk kakaopulver. Rør godt, så der ikke er klumper i.
  • For farvet glasur tilsættes et par dråber frugtfarve. Vand kan også udskiftes med koncentreret saft, der giver både smag og farve. Jeg bruger gerne solbær- eller ripssaft.
  • Drys med krymmel eller nøddeflager efter smag og behag.
Kan du lide denne opskrift?Jeg vil blive glad hvis du vil nævne @dagenstallerken eller tagge #dagenstallerken
Fastelavnsboller
Opskrift på klassiske fastelavnsboller med cremefyld og glasur

Tips til fastelavnsboller

Fastelavnsboller med fyld kan engang imellem være lidt svære at have med at gøre. Her får du tips til at lave dem helt rigtige:

  1. Spar på melet. Jo mere mel, der kommer i en gærdej, jo tungere bliver den. I opskriften her er angivet 550 – 600 g mel. Start med at bruge 550 g og er den meget tynd, kan du tilsætte de sidste 50 m. Dejen skal slippe skålens kanter, men den må gerne være meget klistret.
  2. Gærdeje skal hæve lunt. Jeg stiller min dej på gulvet i badeværelset, der er nemlig dejlig lunt og det trækker ikke.
  3. Væsken skal være lillefingervarm. Når du har smeltet smør/margarine og tilsat mælk, skal temperaturen være den samme som på din lillefinger. Et godt tip er at smelte fedtstoffet med halvdelen af mælken. Den sidste halvdel tilsættes bagefter og kan være med til at afkøle det smeltede fedtstoft til lillefingertemperatur.
  4. Vær omhyggelig med at lukke bollen! Dette er det allervigtigste tip. Jeg har bagt utallige fastelavnsboller, hvor al fyldet er landet på bagepladen og bollerne ser ud til at være eksploderet. Der må ikke være så meget som et mikroskopisk hul, for det skal fyldet nok finde ud af at slippe igennem.
  5. Rul ikke dejen for tyndt ud. Fyldet udvider sig i varmen og hvis dejen er for tynd, kan det sprænge under bagningen.
Fastelavnsboller
Fyld hindbærmalade i fastelavnsbollen sammen med vaniljecremen. Top med lyserød glasur rørt med solbærsaft.

Opskrifter på boller

Chokoladeboller Chokoladeboller

Fødselsdagsboller Fødselsdagsboller

Der bliver 14 havregrynsboller af denne portion Havregrynsboller