Ribskager toppet med smuldredej og citronglasur
Disse ribskager har vi ofte fået på bilture gennem Tyskland, hvor de kan købes på mange tankstationer. De er lidt en mellemting mellem brød og kage og sammen med de skønne sur-søde ribs, er de et perfekt valg til en pause på bilturen.
Herhjemme serveres ribskager til en kop eftermiddagstid eller -kaffe ligesom jeg tit har bagt dem til udflugter.
Ribskager
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 25 g gær
- 1¾ dl mælk
- 2 spsk smør
- 1 æg
- 50 g sukker
- ¼ tsk salt
- 375 g hvedemel
Smuldredej
- 200 g hvedemel
- 100 g sukker
- 1 spsk vaniljesukker
- 150 g koldt smør
Bær
- 150 g ribs
Citronglasur
- 200 g flormelis
- 2-3 spsk citronsaft
Sådan gør du
- Lun mælk og smør til det er fingervarmt.
- Smuldr gæren i en skål og tilsæt mælkeblandingen. Oplæs gæren deri.
- Tilsæt æg, sukker og salt. Pisk det hele godt sammen.
- Tilsæt mel lidt efter lidt. Hold ca 50 g tilbage og vurder om det er nødvendigt at tilsætte al melet.
- Ælt dejen grundigt til den er glat og smidig. Kom den i en skål dækket med plastfilm.
- Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. ½ time.
- Efter hævning deles dejen i 10 lige store dele.
- Form dem til boller og stil damtil efterhævning på køkkenbordet dækket af et viskestykke i 10 minutter.
Smuldredej
- Kom mel, sukker og vaniljesukker i en skål.
- Skær det kolde smør i tern og kom det ned i skålen.
- Smuldr dejen med fingrene. Der må gerne være uens klumper, men smørret skal være fordelt i hele smuldredejen. Stil smuldredejen på køl til den skal bruges.
Gør kagerne klar
- Tænd ovnen på 180 grader almindelig varme.
- Skyl ribs og dryp dem grundigt af.
- Tryk hver bolle lidt flad med fingrene. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Du skal nok bruge 2 plader.
- Fordel smuldredejen på bollerne og derefter ribs. Tryk gerne ribs lidt ned i bollerne, så de ikke falder af under bagning.
- Stil bagepladen midt ovnen og bag ribskagerne i 20 minutter ved 180 grader til de er lysebrune. Bagetiden er afhængig af ovnen.
- Tag kagerne ud af ovnen og lad dem køle helt af på en rist.
- Rør flormelis med citronsaft til en glasur og fordel det på kagerne.
TIP! Skal du have ribskagerne med på udflugt anbefaler jeg at udelade citronglasuren. Eller tag den med og pynt kagerne på stedet.
Tips til bagning af ribskager
Disse ribskager er egentlig bare almindelige gærdejsboller, der har fået en topping af smuldredej og lækre ribs. Så alle de tips, der gælder for bagning af boller, gælder også her.
Hold igen med melet. Opskriften siger 375 g mel. Men det er ikke sikkert du skal bruge det hele. Forskellige typer mel suger forskellig mængde væske. Og for at få de blødeste og mest saftige boller, gælder det om at bruge så lidt mel som muligt.
Men du skal selvfølgelig bruge mel nok til, at dejen er glat og smidig og kun let klistret, når du har æltet den færdig.
Mælken skal være lillefingervarm. Gær arbejder bedst, hvis den opløses i lun væske. Men væsken må absolut ikke være mere varm end at det er “behageligt” at dyppe lillefingere i det – deraf udtrykket “lillefingervarmt”. Et godt tip er at smelte smørret først – det er nemmest at gøre i mikroovnen. Derefter hælder du kold mælk i. Det afkøler smørret og på den måde kan du være heldig at ramme den rette temperatur. Ellers må du nedkøle eller opvarme, så det passer.
Ælt dejen godt. Gluten i hvedemel udvikler sig ved at dejen æltes. Det give luftigt bagværk. Så det kan betale sig at bruge 5-10 minutter på at ælte dejen godt igennem på køkkenbordet.
Friske eller frosne ribs til ribskager?
Jeg har så mange ribs, at jeg hvert år kan fryse flere kilo. Og det give mulighed for at lave mange dejlige opskrifter hen over efterår og vinter. F.eks. er rysteribs et af vores favorittilbehør til en god steg.
Men disse ribskager laver jeg altid af friske ribs. De frosne væsker for meget til denne opskrift er min erfaring.