Morgenmad og brød

Hjemmebagte langtidshævede flutes

Langtidshævede flutes

Det er lynhurtigt at lave disse rustikke hjemmebagte flutes!

Dejen er langtidshævet og den tager max 10 minutter at røre sammen. Efter lang tids hævning formes flutes på køkkenbordet i en håndevending. Derefter ryger de direkte i en meget varm ovn og efter blot 10 minutters bagning kan du nyde dejligt varme, nybagte flutes.

Rør f.eks. dejen sammen aftenen før eller om morgenen og bag hurtigt nybagt brød om aftenen. Det er supernemt på hverdage, hvor vi også gerne vil have nybagt brød.

Mine flutes er med havregryn. De giver både ekstra fibre og god smag. Havregrynene kan skiftes ud med groft mel som f.eks. fuldkornshvedemel eller grahamsmel.

Jeg bruger ikke megen energi på at forme flutes’ene på køkkenbordet, for . det er faktisk meget sjovt, at de kommer ud forskelligt hver gang. Sørg blot for, at der er godt med mel på bordet ligesom du strør ekstra mel ovenpå dejen, når du har hældt den ud på bordet.

Her er nogle tips til at lave de bedste flutes:

  1. Tag gerne dejen ud af køleskabet 1-2 timer før du former den til flutes. Det får dejen til at udvikle sig bedre. Kan du ikke nå det, fungerer det også fint direkte fra køleskabet.
  2. Håndter dejen så lidt som muligt. Jo mere du rører ved den, jo mere luft taber den efter sin langtidshævning.
  3. Brug en plastikdejskraber til at dele dejen. Du kan også bruge en kniv.
  4. Gnid hænderne godt ind i mel, så dejen ikke hænger fast i fingrene.
  5. Stil bagepladen ind med det samme, du tænder ovnen! Så er pladen varm når dejstykkerne kommer på og vil overføre varme til bunden af brødet. Har du et bagestål eller -sten fungerer det også godt.
  6. Brug gerne ovnens varmluftfunktion MED undervarme når du bager brød, der også skal være sprødt i bunden.
Langtidshævede flutes
Sno dejen let, det giver en flot form på de færdige flutes

Langtidshævede flutes

Skønne og ultranemme langtidshævede flutes, der sagtens kan laves på hverdage. Er lavet på havregryn, der giver ekstra fibre og god smag. Brug flutes'ene til suppe eller tapas.
Antal 3 stk

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 7 dl koldt vand
  • 2 tsk groft salt
  • 1 spsk honning
  • 200 g havregryn kar erstattes af groft mel efter eget valg
  • 600 g hvedemel

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt og honning.
  • Kom havregrynene i og tilsæt det meste af melet.
  • Dejen skal være meget våd og konsistensen skal være sådan, at du kan røre dejen med en træske.
  • Dæk skålen med film, låg eller et klæde. Stil skålen koldt – i køleskab eller udenfor – i minimum 6 timer.
  • Tag skålen ud af køleskabet og lad den gerne stå på køkkenbordet et par timer.

Formning af flutes og bagning

  • Tænd ovnen på 250 grader varmluft med undervarme. Stil en bageplade ind i ovnen, så den varmes op sammen med ovnen.
  • Kom godt med mel på bordet og hæld dejen ud på bordet. Drys også mel ovenpå dejen.
  • Del dejen i 3 med en plastikdejskraber eller en kniv dyppet i mel.
  • Form hurtigt 3 flutes med hænderne ved at trække let i dejen. Sno gerne dejen en smule. Formen må gerne være lidt tilfældig. Men sørg for at flutes'ene har samme tykkelse, så de bliver bagt ens.
  • Læg de 3 flutes på et stykke bagepapir i god afstand til hinanden.
  • Når ovnen er helt varm flyttes bagepapiret hurtigt over på den brandvarme bageplade. Sørg for at ovnlågen ikke er åben mere end højst nødvendigt. Stil bagepladen på næst-nederste rille.
  • Bag flutes i ca. 12 minutter til de er gyldne. Tiden afhænger af din ovn, så kig til dem.
  • Lad brødene afkøle lidt før du skærer i dem. De kan sagtens serveres meget varme, hvis de bruges som bryde-brød.
Langtidshævede flutes
Sprød skorpe og dejlig krumme. Disse flutes er nemme at lave og gode til både pålæg og som tilbehør til eks. suppe.

Prøv også disse brød og boller:

Langtidshævet speltbrød Langtidshævet speltbrød

Fødselsdagsboller Fødselsdagsboller

Saftige og velsmagende havregrynsboller til morgenbordet eller madpakken Havregrynsboller

Langtidshævede boller med havregryn Langtidshævede boller