Langtidshævede boller med havregryn
Langtidshævede boller er simpelthen det bedste bagværk, der findes! Det tager max 10 minutter at røre en koldthævet dej sammen. Og gør du det om aftenen, kan du nemt servere nybagt brød til morgenmaden næste dag.
Hvad synes du om opskriften? Bedøm med stjerner
Langtidshævede boller
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 25 g gær
- 7 dl koldt vand
- 2 tsk groft salt
- 1 spsk honning
- 200 g havregryn kan erstattes af groft mel efter eget valg
- 600 g hvedemel
Sådan gør du
- Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt og honning.
- Kom havregrynene i og tilsæt det meste af melet.
- Dejen skal være meget våd og konsistensen skal være sådan at du kan røre dejen med en træske.
- Dæk skålen med film, låg eller et klæde. Stil skålen koldt – i køleskab eller udenfor – i minimum 6 timer.
- Tag skålen ud af køleskabet og lad den gerne stå på køkkenbordet et par timer.
- Tænd ovnen på 250 grader. Stil en bageplade ind i ovnen.
- Nu kan du gøre 2 forskellige ting:
- Hæld mel ud på bordet, vælt dejen derudpå og form hurtigt og let en slange. Du skal IKKE ælte. Skær med en kniv slangen i 14 stykker og læg stykkerne på et bagepapir. Der må gerne følge mel med, det giver et fint rustikt udtryk.
- Hæld lunken vand i en skål og dyp hænderne deri. Tag en klat dej med våde hænder og placer den på bagepapiret. Fortsæt til du har 14 boller. Denne metode giver klistrede hænder i stedet for et klistret bord. Er god hvis du vil pynte med lidt topping, da det hænger nemmest fast, når der ikke er mel på. Drys evt med lidt havregryn, solsikke- eller græskarkerner efter smag og behag.
- Træk bagepapiret med boller over på den varme bageplade.
- Sæt pladen på næst-nederste rille og bag bollerne i 15-18 minutter. Bagetiden afhænger af din ovns bageevne. Bollerne skal være lysebrune. Du kan evt vende bollerne om og give dem lidt ekstra bagetid med bunden opad.
TIP! Tilføj 200g blandede kerner, nødder, tørret frugt og få de lækreste müsliboller.
Tips til langtidshævede boller med havregryn
Bollerne bliver klart bedst, hvis dejen får lov at stå lidt lunt et par timer før du laver den til boller. Det udvikler de rustikke luftbobler, som bare er superlækre i boller. Har du ikke tid til at lade dejen stå lunt, kan du sagtens bage bollerne direkte fra køleskabet.
Dej til langtidshævede boller skal – ligesom mit langtidshævede speltbrød – ikke æltes, men blot røres sammen. Dejen er derfor ret våd og kan virke meget flydende. Men det skal den være! Jeg har skrevet 200 g havregryn og 600 g mel i opskriften, men de forskellige typer mel suger forskellig mængde væske.
Så vurder om du vil bruge al melet eller holde lidt tilbage. Hellere for lidt mel end for meget. Bollerne skal nok blive fine selvom dejen er meget flydende. Til gengæld kan de blive kanonkugler, hvis der kommer for meget mel i. Stop med melet når du ikke længere kan røre dejen rundt med en træske.
Langtidshævede boller skal bages ved høj varme. Det er med til at give den sprøde skorpe. Du kan smide et glas vand ind i bunden af ovnen når du har sat bagepladen ind. Det giver damp, som også er med til at give sprød skorpe og en dejlig sej krumme.
Hurtige og de lækreste boller.
Jeg bruger dem bla. til brunch, da de har en dejlig sprød og tilpas sej krumme.
Hej Maria
Det er jeg da virkelig glad for at høre. De er også altid på bordet hos os når der laves brunch.
Mvh Eva
Ved hvilke grader skal de bages?
Hej Rie
De skal bages i en meget varm ovn ved 250 grader. Jeg giver dem 15-18 minutter.
Mvh Eva
Det er virkelig en go opskrift jeg lavede den som mysliboller og Wow de blev lækre sprøde og utrolig meget smag
Yes! Det er jeg da rigtig glad for at høre.
Jeg har bagt de her boller 100vis af gange, og de fungerer bare! 🙂 men jeg er altid i tvivl om, om ovnen skal være alm 250 grader eller varmluft 250 grader eller lidt mindre?
Hvor er det dejligt du kan bruge opskriften!
Jeg bager altid selv ved almindelig varme – det fungerer bedst i min ovn.
Bruger du varmluft, skal du ganske rigtig skrue lidt ned – feks til 225 grader.
Det er nogle virkelig gode boller. Jeg dyppede mine i solsikkekerner og dryssede med blå birkes.
Jeg bager ellers meget med surdej men engang i mellem har man spontant brug for at bage
Tak for din kommentar – det er dejligt du kan bruge opskriften. Jeg bager dem også rigtig ofte og den slår aldrig fejl.
Jeg elsker denne enkle oppskriften og bruker den til helgen. Superglad for at den og finnes på fransk for min svigerinne 🥰
Så dejligt at høre, at bollerne vækker glæde. Og så endda i baguettens hjemland ❤️ Det er bare så supersmart med automatisk oversættelse. Det har jeg også en amerikansk kusine, der er glad for. Tak for din dejlige besked.
Det brød er blevet mit hverdagsbrød og jeg glæder mig til at spise en skive med smør hver gang!