Morgenmad og brød

Langtidshævede boller

Langtidshævede boller med havregryn

Langtidshævede boller er simpelthen det bedste bagværk, der findes! Det tager max 10 minutter at røre en dej sammen. Og gør du det om aftenen, kan du nemt servere nybagt brød til morgenmaden næste dag.

Bollerne bliver klart bedst, hvis dejen får lov at stå lidt lunt et par timer før du laver den til boller. Det udvikler de rustikke luftbobler, som bare er superlækre i boller. Har du ikke tid til at lade dejen stå lunt, kan du sagtens bage bollerne direkte fra køleskabet.

Dej til langtidshævede boller skal – ligesom mit langtidshævede speltbrød – ikke æltes, men blot røres sammen. Dejen er derfor ret våd og kan virke meget flydende. Men det skal den være! Jeg har skrevet 200 g havregryn og 600 g mel i opskriften, men de forskellige typer mel suger forskellig mængde væske.

Så vurder om du vil bruge al melet eller holde lidt tilbage. Hellere for lidt mel end for meget. Bollerne skal nok blive fine selvom dejen er meget flydende. Til gengæld kan de blive kanonkugler, hvis der kommer for meget mel i. Stop med melet når du ikke længere kan røre dejen rundt med en træske.

Langtidshævede boller (ca 14 stk)

  • 25 g gær
  • 7 dl koldt vand
  • 2 tsk groft salt
  • 1 spsk honning
  • 200 g havregryn (kar erstattes af groft mel efter eget valg)
  • 600 g hvedemel
Langtidshævede boller med havregryn

Rustikke langtidshævede boller med havregryn

Sådan gør du

  1. Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt og honning.
  2. Kom havregrynene i og tilsæt det meste af melet.
  3.  Dejen skal være meget våd og konsistensen skal være sådan at du kan røre dejen med en træske.
  4. Dæk skålen med film, låg eller et klæde. Stil skålen koldt – i køleskab eller udenfor – i minimum 6 timer.
  5. Tag skålen ud af køleskabet og lad den gerne stå på køkkenbordet et par timer.
  6. Tænd ovnen på 250 grader. Stil en bageplade ind i ovnen.
  7. Nu kan du gøre 2 forskellige ting:
    1. Hæld mel ud på bordet, vælt dejen derudpå og form hurtigt og let en slange. Du skal IKKE ælte. Skær med en kniv slangen i 14 stykker og læg stykkerne på et bagepapir. Der må gerne følge mel med, det giver et fint rustikt udtryk.
    2. Hæld lunken vand i en skål og dyp hænderne deri. Tag en klat dej med våde hænder og placer den på bagepapiret. Fortsæt til du har 14 boller. Denne metode giver klistrede hænder i stedet for et klistret bord. Er god hvis du vil pynte med lidt topping, da det hænger nemmest fast, når der ikke er mel på. Drys evt med lidt havregryn, solsikke- eller græskarkerner efter smag og behag.
  8. Træk bagepapiret med boller over på den varme bageplade.
  9. Sæt pladen på næst-nederste rille og bag bollerne i 15-18 minutter. Bagetiden afhænger af din ovns bageevne. Bollerne skal være lysebrune. Du kan evt vende bollerne om og give dem lidt ekstra bagetid med bunden opad.

TIP! Tilføj 200g blandede kerner, nødder, tørret frugt og få de lækreste müsliboller.

Rustikke langtidshævede boller

Rustikke langtidshævede boller