Aftensmad, Morgenmad og brød

Grove burgerboller

Grove burgerboller med sesamtopping

Når der er tid til det, bager jeg meget gerne mine egne burgerboller. Det er mest i weekenden, at der er tid til det, så i hverdagen bliver det altså ofte en købe-bolle. Vi går dog altid efter en grov fuldkornsudgave.

Når jeg selv bager er det derfor også altid med fuldkornshvedemel. Det kan sagtens ersattes af eks. grahamsmel eller speltmel, hvis det lige er den type, der står i skabet.

Opskriften er en grov, ikke-sødet udgave af mine fødselsdagsboller. Vi bruger gerne bollerne til en klassisk burger eller kyllingeburgere. Og de dage, hvor jeg går all-in på sundhed, så bager jeg slet ikke boller ;o) Så er det grønsagsfladbrød, der holder på bøffen.

Grove burgerboller

Gode burgerboller med sesam. Gode til alle former for burgere.
Antal 8 stk

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 3 dl mælk
  • 35 g smør Kan erstattes af 1/2 dl flydende margarine
  • 150 g fuldkornshvedemel
  • 400 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 1 æg til pensling
  • sesam til drys

Sådan gør du

  • Smelt smørret/lun den flydende margarine sammen med ca. 1 dl mælk. Dette gøres meget nemt i mikroovnen, ellers brug en lille gryde.
    Tilsæt de resterende 2 dl mælk, så det hele bliver håndvarmt. (Det sidste mælk køler den varme smør/mælkeblanding ned til rette temperatur. Er blandingen ikke ret varm inden det sidste mælk kommer i, så må du lune det lidt mere.)
  • Smuldr gæren ned i en stor skål. 
    Rør det blødt med saltet.
  • Tilsæt smør/mælkeblandingen og opløs gæren deri.
  • Tilsæt først fuldkornsmel og derefter hvedemel. Hold gerne igen med melet. Hellere bruge en smule for lidt mel end for meget. De forskellige meltyper/kvaliteter suger ikke samme mængde væske.
    Sørg for at dejen er blød og nem at ælte.
  • Ælt dejen grundigt i minimum 5 minutter. Brug gerne en røremaskine.
  • Stil dejen til hævning i en time et lunt sted med plastikfilm eller et fugtigt klæde over.
  • Del dejen i 8 lige store dele. Form 8 flot runde boller.
  • Pisk ægget sammen i en dyb tallerken.
    Hæld sesam i en anden dyb tallerken.
  • Dyp nu først en bolle i æg og dernæst i sesam.
  • Læg bollerne tildækket på en bageplade med bagepapir og lad efterhæve i ca. 20 minutter.
  • Tænd imens ovnen på 225 grader.
  • Bag bollerne i ca. 20 minutter til de er pænt lysebrune.
  • Lad bollerne køle lidt af inden du flækker dem og fylder dem med dine yndlingsburgerfyld.
Dyp først bollerne i sammenpisket æg, dernæst i sesam. Så fordeler sesam sig flot på bollen.

Dyp først bollerne i sammenpisket æg, dernæst i sesam. Så fordeler sesam sig flot på bollen.