Aftensmad, Salat

Salat med jordbær

salat med jordbær

Salat med jordbær er en vaskeægte sommerfavorit!

De søde jordbær fungerer glimrende i både det søde og det salte køkken. Og mens de er i sæson gælder det om at udnytte dem så meget som muligt.

Jordbær med fløde er en klassiker. Men denne jordbærsalat kan nu også gå hen og blive en klassiker i vores repertoire af sommermad. Den er virkelig lækker!

Også godt med jordbær: Jordbærlagkage Jordbærlagkage

Hvad synes du om opskriften? Bedøm med stjerner

Salat med jordbær

Salat med jordbær er en dejlig sommersalat, der står godt til både grillmad og andre sommerretter. En jordbærsalat er nem at lave og god til både hverdag og gæstemad.
Antal 4 personer
Kategori: Salat
Søgeord: jordbærsalat, nemt tilbehør, sommermad, sundt tilbehør, tilbehør til grill, tilbehør til grillmad

Hvad synes du om opskriften?

Ingredienser

  • 1 bundt salatblade f.eks. krølsalat, sommericeberg eller babyspinat
  • 350 g friske jordbær
  • 400 g friske grønne asparges
  • 75 g feta eller frisk mozzarella
  • 1 håndfuld frisk basilikum

Balsamicoglace

  • 1 dl balsamicoeddike

Sådan gør du

  • Skyl salaten, slyng den tør og pluk den i mindre stykker. Fordel salaten på et stort fad.
  • Knæk den nederste, træede ende af asparges og kasser det. Skyl aspargesene.
  • Læg dem på en stor tallerken med en lille sjat vand og damp dem ved fuld effekt i 2 minutter i mikroovnen.
    Eller kom den i en gryde med kogende vand i 2 minutter.
    Overbrus dem med iskoldt vand og tør dem.
  • Skær asparges i mindre stykker og fordel dem på salaten.
  • Nip og skyl jordbærrene. Skær dem i skiver og fordel dem på salaten.
  • Smuldr feta over salaten.
  • Fordel basilikum over salaten. De største glede kan med fordel plukkes i mindre stykker.
  • Dryp med balsamicoglaze lige inden servering.

Balsamicoglace

  • Kom 1 dl balsamicoeddike i en gryde og kog det op.
  • Lad det småsimre i 10 minutter til det begynder at tykne.
  • Tag gryden af varmen og lad glacen køle af. Glacen bliver tykkere, når den er afkølet.
salat med jordbær
Jordbærsalat laves med friske, grønne asparges, frisk basilikum og balsamicoglace

Hvad er balsamicoglace?

Balsamicoglaze er indkogt rød balsamicoeddike. Når den koges et par minutter bliver den til en tyktflydende masse med en skøn, kraftig sur-sødlig smag, der bare passer rigtig godt til en salat med jordbær.

Lad være med at koge balsamicoen for længe, den står nemlig og tykner mere mens den køler af. Og det er lidt synd, hvis det blot bliver en tyk, klistret masse.

Balsamicoglace kan også købes færdigt i mange forretninger. Så falder du over en flaske, så køb den endelig. den kan holde længe og smager skønt. Jeg bruger den f.eks. også i Italiensk pastasalat med tørret skinke, artiskokker og mozzarella og Steak rucola.

I stedet for balsamicoglaze, kan du bruge en almindelig vinaigrette.

salat med jordbær
I stedet for feta kan du bruge små mozzarellakugler i din salat med jordbær

Få sprøde asparges i din salat med jordbær

I denne jordbærsalat bruger jeg grønne asparges. Når de er i sæson er de superlækre, sprøde og sprængfyldte af gode vitaminer.

Vil du gerne bevare den sprøde tekstur i asparges’ene, så lad for guds skyld være med at tilberede dem for længe. Jeg plejer at lægge dem på en tallerken med en lille smule vand i bunden og så give dem 1 minut ved fuld effekt i mikrobølgeovnen. Straks efter tilberedning, tager jeg dem væk fra tallerkenen og lægger dem på et spækbræt klar til at blive skåret. Når de kun får 1 minut, bliver de ikke over-tilberedt.

Har du ikke en mikroovn, så tilbered i stedet asparges i kogende vand. Og her gælder det samme – kog dem kun 1 minut og tag dem så af varmen med det samme. Nogle lægger dem i isvand bagefter, men det synes jeg nu ikke er nødvendigt.

Den tredje mulighed er at komme dem rå i jordbærsalaten. Det fungerer også fint – det er bare ikke så populært i min familie.

salat med jordbær
Server jordbærsalaten på et smukt fad. Dette fad har jeg fået i fødselsdagsgave af min dygtige veninde Anette Fuks