Aftensmad

Rispilaff med kylling og spidskål – onepot

Rispilaff med kylling og spidskål - onepot

Rispilaff er et andet ord for risotto. Aner faktisk ikke hvori forskellen ligger, men begge er noget med ris, der sauteres i olie og tilsættes alverdens lækkerier.

Rispilaff/risotto er lækker, cremet mad, som kan varieres i det uendelige. Bevares, sundhedsværdien kan måske diskuteres med hvide ris, smør, parmesan, alkohol og jeg skal gi’ dig ska’ jeg.

Men hvad gør en smule hvide ris, når du kan fylde godt på med diverse grønsager. Og ja, der skal en smule hvidvin i. Men det skal du ikke være nervøs for i fht børnene. Alkoholen koges helt væk og kun smagen bliver tilbage. Og det er ikke engang smagen af alkohol, synes jeg selv.

Brug rigtige risottoris, hvis du har. Ellers fungerer grødris glimrende. Vær lige opmærksom på, at de kræver noget kogetid for at blive møre. Almindelige ris kan også sagtens bruges, de bliver dog ikke så cremede. Bruen ris/naturris vil jeg klart gemme til en anden god gang.

Denne gang er det igen min 14-årige, der har været i køkkenet og stået for denne kreation. Så myten om, at risotto er besværligt, må altså pakkes væk.

Opvask er der meget lidt af – det hele laves nemlig i én gryde.

Rispilaff med kylling og spidskål - onepot

Rispilaff med kylling og spidskål – one pot

  • 1 spsk olie* 
  • 1 løg, finthakket* 
  • 2 gulerødder, revne* 
  • ½ spidskål, i fine strimler* 
  • 450 g kyllingebryst i tern* 
  • 2 dl hvidvin 
  • 3 dl ris* (brug gerne grødris) 
  • 6 dl bouillon – vand + bouillonterning* 
  • 1 tsk salt + peber* 
  • 1 tsk smør* 
  • 50 gr revet parmesan* 
  • frisk persille til servering 

*Ingredienser fra basislager

Sådan gør du

  1. Varm olien op i en gryde og svits løg og de revne gulerødder heri.
  2. Tilsæt kylling og steg i yderligere et par minutter.
  3. Tilsæt hvidvin i gryden og lad det koge næsten ind.  Det tager et par minutter.
  4. Tilsæt spidskål, vend det hele godt rundt, så spidskålen ”falder sammen”. 
  5. Kom ris, bouillon, salt og peber i gryden, læg låg på og bring gryden i kog.
  6. Lad gryden snurre i 25 minutter til risene er møre og retten er cremet.
  7. Sørg for at røre godt – helt ned i bunden ca. hvert 5. minut. Pas på det ikke brænder på. 
  8. Rør en lille klat smør og revet ost i pilaff’en, smag til og server med masser af friskhakket persille.