Mexibowl
Mexibowl er en skål fyldt med alskens sunde lækkerier i tex-mex stil. Krydret kylling, bønner, brune ris, salat og en lækker majs-tomatsalsa udgør sammen med en cremet guacamole ingredienserne i denne mexibowl.
Mexibowl
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
Marineret kylling
- 450 g kyllingebryst
- 2 spsk olivenolie
- 2 tsk røget paprika
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk hvidløgspulver
- 1 tsk salt
- ½-1 tsk stødt chili eller cayennepeber
- 1 spsk limesaft
Ris
- 2 dl fuldkornsris
- 4 dl vand
- 1 grønsagsboullionterning
Majs-tomatsalsa
- 1 dåse majs
- 3 tomater
- 1 finthakket rødløg
- 2 spsk hakket bredbladet persille
- 1 tsk shiracha/sambal oelek/finthakket chili eller brug stødt chili
- salt og peber samt limesaft
Guacamole
- 2 avocado
- 1 spsk limesaft kan erstattes af citronsaft
- ½ tsk salt
- 1 fed presset hvidløg
- ½ dl creme fraiche jeg foretrækker 9%
Desuden
- strimlet iceberg
- 1 dåse bønner røde kidney eller sorte bønner
- creme fraiche
- lime i både
- revet cheddar
- tortillachips
- evt. ekstra shiracha/sambal oelek/finthakket chili
Sådan gør du
Marineret kylling
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig varme.
- Bland alle ingredienserne til marinaden.
- Kom kyllingebrysterne i et lille ildfast fad og fordel marinaden over det hele.
- Hæld en smule – ca. ½ dl – vand i fadet.
- Stil kyllingen i oven i 25 minutter.
- Tag kyllingebrysterne ud og lad dem køle en smule af.
- Træk kødet fra hinanden med 2 gafler – bevar vandet i fadet og bland det hele godt sammen. Det bevarer kødet saftigt.
Ris
- Skyl risene og kom dem i en gryde sammen med vand og boullionterningen.
- Kog risene i 30 minutter (eller efter anvisning på pakken).
- Rør dem løse med en gaffel.
Majs-tomatsalsa
- Hæld vandet fra dåsemajsene og kom dem i en skål.
- Skær tomaterne i små tern og hak rødløget fint.
- Hak den bredbladede persille.
- Kom tomater, rødløg, persille og shiracha ned til majsene og bland det hele godt.
- Smag til med salt og peber samt limesaft.
Gucamole
- Skær avocado igennem og tag kødet ud med en ske. Kom det i en skål.
- Mos avocadokødet med en gaffel eller en stavblender – alt efter hvor grov/fin du vil have din guacamole.
- Kom limesaft, salt, hvidløg og creme fraiche ned til avocadoen og bland det hele godt.
- Smag til.
Servering
- Fordel ris, kylling, iceberg, majs-tomatsalsa og bønner i 4 portionsskåle.
- Top med guacamole, creme fraiche og revet cheddar.
- Stil shiracha på bordet og server limebåde og tortillachips til.
Mexibowl er lækker tex-mex aftensmad
En skål fuld af farver, lækre smage og sund mæthed! Og så kan skålens indhold varieres, så det poser til lige præcis dine og familiens smagsløg:
Bønner kan være røde kidneybønner, sorte bønner eller hvide butterbeans. Du kan bruge lige præcis den type bønner du bedst kan lide og kan få fat i.
Jeg bruger dåsebønner. Fordi de er nemme at have med at gøre, da de ikke skal stå i blød og koges en rum tid. Så jeg har altid et par dåser i mit basislager. Så veksler jeg lidt frem og tilbage mellem de forskellige slags.
Majs-tomatsalsa kan laves som beskrevet i opskriften. Men du kan også sagtens bare servere majs og tomatstykker hver for sig. Det er lidt nemmere i en travl hverdag. Så dropper du bare persillen, chilien og limesaften. Persillen er lækker at have med i skålen, men kan sagtens udelades.
En mexibowl skal helst have noget skarphed. Nogle kan lide det meget stærkt og andre lidt mere mildt. Du må smage dig frem og bruge den mængde chili, der passer til din families smagsløg. Brug hellere for lidt i retten og så stil mere på bordet, så man selv kan øge styrken.
Frisk chili smager dejligt. Men jeg sværger nu til enten en flaske shiracha eller et glas sambal oelek. De er begge en form for chilipasta. Og det er bare supernemt at have sådan en flaske i basislageret.
Guacamolen i denne opskrift er en cremet, glat type. Du kan lave guacamole i flere varianter alt efter hvor rustik du vil have den. Se her et forslag til guacamole i 3 udgaver.