Forret, Suppe

Gazpacho – kold spansk tomatsuppe

Gazpacho

Gazpacho er den perfekte forret eller let frokostret på en varm sommerdag. Om sommeren har vi mest lyst til kold mad. Og om sommeren fås alle grønsager ekstra struttende, sprøde og sødt solmodne.

De solmodne tomater er hovedingrediensen i denne kolde tomatsuppe. Du får den ofte i Spanien, hvor den serveres iskold som en læskende og kølende forret.

Efter smag kan du toppe med lidt sprødstegt bacon, små croutoner, basilikum, finthakket tomater eller en lille sjat fløde. Jeg kan godt lide at servere den uden noget andet end en isterning til at holde den kold.

Gazpacho kan serveres helt glat og elegant eller den kan være rustik. Denne version er rustik. Men ønsker du en glat suppe, kan du si den for at få alle kerner fra.

Der skal sherryeddike i – jeg har købt sådan en flaske i Spanien – men har du ikke det, kan du skifte ud med almindelig sherry eller balsamicoeddike.

Gazpacho – kold spansk tomatsuppe

Gazpacho er en spansk kold tomatsuppe. Gazpacho er lækkert om sommeren, hvor vi har lyst til friske, kolde serveringer. Top tomatsuppen med sprøde tern af agurk, hvis du vil have lidt at tygge på.
Antal 6 personer
Kategori: Forret, Suppe
Søgeord: kold suppe, tomatsuppe

Hvad synes du om opskriften?

Ingredienser

  • 1/2 agurk
  • 4 store tomater ca. 500 g
  • 1 rød peber
  • 1/2 løg
  • 2 skiver daggammelt brød + lidt vand
  • 1-2 fed hvidløg efter smag
  • 2-3 stilke frisk basilikum kan erstattes af 1/2 spsk tørret
  • 1/2 dl olivenolie
  • 1 spsk sherryeddike
  • 1 knivspids cayennepeber
  • salt og peber
  • 1/2 spsk sukker bruges hvis tomaterne ikke er godt modne
  • 4 store isterninger

Topping

  • 1 spsk små tern af agurk eller peberfrugt, sprødstegt smuldret bacon, små croutoner vælg en af delene eller lav en blanding

Sådan gør du

  • Læg brødet til udblødning i vand ca 1/2 time. Knug vandet af når det er helt opblødt.
  • Skær tomater, agurker, peberfrugt, løg, hvidløg og basilikumstilke i mindre stykker. Kom det hele ned i en blender og tilsæt olivenolie, sherryeddike, cayennepeber, salt og peber.
  • Det kan blendes ad flere omgange, hvis det ikke kan være der på én gang.
  • Blend til du synes konsistensen er god – jo mere du blender, jo finere bliver den. Vil du af med kerner, kører du suppen gennem en si.
  • Smag til med salt, peber, cayenne og måske lidt sukker.
  • Stil suppen i køleskab til den skal spises.
  • Læg en stor isterning i 4 glas og hæld suppen over.
  • Kom 1 spsk topping ovenpå suppen.
  • Pynt med lidt basilikum og kværn peber over.

Gazpacho som forret eller til frokost

Det tager ikke mange minutter at lave en kold tomatsuppe. Du skal blot have en god blender og så helt almindelige ingredienser, som du nemt kan købe i supermarkedet.

Gazpacho er derfor ideelt som forret, hvis du gerne vil lave noget nemt, der ikke tager lang tid at lave og som endda kan forberedes i god tid.

Suppen er også ganske godt som en let frokostret, hvor du kan servere lidt ekstra toppings og måske et stykke brød til.

Prøv også en Grøn aspargessuppe