Forret, Suppe

Gazpacho – kold spansk tomatsuppe

Gazpacho

Om sommeren har vi mest lyst til kold mad. Og om sommeren fås alle grønsager ekstra struttende, sprøde og sødt solmodne.

De solmodne tomater er hovedingrediensen i denne kolde tomatsuppe. Du får den ofte i Spanien, hvor den serveres iskold som en læskende og kølende forret.

Efter smag kan du toppe med lidt sprødstegt bacon, små croutoner, basilikum, finthakket tomater eller en lille sjat fløde. Jeg kan godt lide at servere den uden noget andet end en isterning til at holde den kold.

Gazpacho kan serveres helt glat og elegant eller den kan være rustik. Denne version er rustik. Men ønsker du en glat suppe, kan du si den for at få alle kerner fra.

Der skal sherryeddike i – jeg har købt sådan en flaske i Spanien – men har du ikke det, kan du skifte ud med almindelig sherry eller balsamicoeddike.

Gazpacho – kold spansk tomatsuppe

  • 1/2 agurk
  • 4 store tomater, ca. 500 g
  • 1 rød peber
  • 1/2 løg
  • 2 skiver daggammelt brød + lidt vand
  • 1-2 fed hvidløg efter smag
  • 2-3 hele stilke frisk basilikum (kan erstattes af 1/2 spsk tørret)
  • 1/2 dl olivenolie
  • 1 spsk sherryeddike
  • 1 knivspids cayennepeber
  • Salt og peber
  • Evt 1/2 spsk sukker (hvis tomaterne ikke er godt modne)
  • 4 store isterninger

Sådan gør du

  1. Læg brødet til udblødning i vand ca 1/2 time. Knug vandet af når det er helt opblødt.
  2. Skær tomater, agurker, peberfrugt, løg, hvidløg og basilikumstilke i mindre stykker. Kom det hele ned i en blender og tilsæt olivenolie, sherryeddike, cayennepeber, salt og peber.
  3. Det kan blendes ad flere omgange, hvis det ikke kan være der på én gang.
  4. Blend til du synes konsistensen er god – jo mere du blender, jo finere bliver den. Vil du af med kerner, kører du suppen gennem en si.
  5. Smag til med salt, peber, cayenne og måske lidt sukker.
  6. Stil suppen i køleskab til den skal spises.
  7. Læg en stor isterning i 4 glas og hæld suppen over. Pynt med lidt basilikum og kværn peber over – vælg evt en af de ovenstående toppings.