Aftensmad

Gisou – en billig og nem alt-i-en hverdagsret

Gisou er en skøn alt-i-en-ret med hakket oksekød, ris og grønsager

Hvis jeg nu siger gryderet med hvidkål, så er der ganske givet mange, der rynker på næsen og siger bestemt nej tak! Men hvis jeg nu siger “Gisou – en krydret alt-i-en-gryde, der er både billig og nem på en hverdag”, så er der sikkert flere, der gerne læser videre ;o)

For det første er det altid lidt mere fancy med ed eksotisk navn til en gryderet. Jeg har ingen anelse om, hvor navnet Gisou kommer fra, men det er retten altid blevet kaldt i vores køkken.

For det andet kan vi alle lide gode, nærende, billige og mindst ultranemme retter, der stort set passer sig selv.

Disse ting gør, at Gisou er en af vores yndlings-hverdagsretter. Du kan variere den med de ting, der nu er i dit køleskab. F.eks. har jeg denne gang puttet champignon i, bare fordi jeg havde dem og gerne ville supplere med lidt ekstra.

Vær ikke bange for at eksperimentere, men er du ikke til det, kan du roligt følge opskriften her.

Gisou

  • 500 g hakket oksekød*
  • 1 finthakket løg*
  • 250 g champignon (kan udelades)
  • 1 dåse hakkede, flåede tomater*
  • 1 dl ris*
  • 1 spidskål eller ½ hvidkål
  • 4 store gulerødder eller 6 små*
  • 1 okseboullionterning*
  • 1 spsk karry*
  • 1 spsk paprika*
  • ½ dl sød chilisauce*
  • ½ liter koldt vand*
  • 1 tsk salt*
  • Ekstra salt og peber*
  • Evt. frisk persille til servering

*Ingredienser fra basislager

Sådan gør du

  1. Skyl og rens champignon. Skær i mindre stykker. (Champignon kan udelades)
  2. Skræl gulerødder og skær dem i små tern eller riv på den grove side af rivejernet.
  3. Skær kålen fint – undlad at bruge stokken.
  4. Brun oksekødet sammen med løg og champignon i en stor gryde.  Tilsæt gulerødder.
  5. Tilsæt ris, flåede tomater, boullionterning, karry, paprika, salt og vand.
  6. Rør godt rundt.
  7. Læg kålen i gryden og læg låg på. Skru ned til lavt blus.
  8. Efter 10 minutter vendes det hele rundt, så alt er blandet sammen.
  9. Tilsæt ærter eller edamamebønner.
  10. Lad det hele koge ca. 20 minutter. Vend gerne lidt i det undervejs.
  11. Tilsæt sød chilisauce og rør godt rundt.
  12. Smag til med salt og peber og måske lidt ekstra karry/paprika/chilisauce.
  13. Drys evt. frisk persille over ved servering.