Aftensmad

Brunede kartofler

Brunede kartofler

Små brunede kartofler er et “must” til andestegen juleaften. De er også standard tilbehør til hamburgerryg med grønlangkål, som mange familier spiser nytårsaften.

Brunede kartofler

Små lækre brunede kartofler til juleanden, til flæskestegn og til hamburgerryggen med grønlangkål.
Antal 6 personer
Kategori: Tilbehør
Søgeord: brunede kartofler, brunkartofler, julemad, sukkerkartofler

Ingredienser

  • 1 kg små kartofler
  • 1 dl sukker
  • 1 spsk smør

Sådan gør du

  • Kog kartoflerne i ca 15 minutter
  • Hæld det kogende vand fra, overbrus med koldt vand og lad dem køle af i vandet.
  • Pil kartoflerne. Opbevar dem ved stuetemperatur til de skal bruges.
  • Kom sukkeret på en stor pande og lad det smelte ved mellemvarme (ca trin 5-6 ud af 9). Rør ikke i det før det er helt smeltet. Der kan godt gå op til 20 minutter.
    Brunede kartofler
  • Tilsæt smørret og lad det bruse af.
  • Brus kartoflerne over med koldt vand – de skal ikke være våde, blot lidt fugtige. Det får karamellen til at fordele sig pænt på kartoflen.
    Brunede kartofler
  • Lad kartoflerne stå i karamellen og blive brune. Vend i dem af og til. Det tager ca 15 minutter.
    Brunede kartofler

Tips til brunede kartofler

  1. Brug “rigtige” kartofler, ikke dem fra glas. Glaskartofler er måske nok nemme, men de har bismag og en vandet konsistens.
  2. Vælg dem, der hedder “brune kartofler”. Det er ofte små kartofler, der er oplaget at bruge. Vil du have en meget fast kartoffel, kan du bruge aspargeskartofler.
  3. Kog kartoflerne med skræl og pil dem, når der er kølet lidt af. Kartofler er nemmest at pille når de er fugtige. Så brus dem over med koldt vand og lad dem køle af i vandet til er til at pille.
  4. Skyl kartoflerne i koldt vand lige inden du kommer dem på panden. Det får karamellen til at lægge sig i et pænt, jævnt lag. Mange anbefaler at kartoflerne skal være helt tørre før de kommer på panden. Det skyldes, at vandet kan få karamellen til at sprøjte. Og det er meget varmt. Kartoflerne skal ikk være dyngvåde, blot let fugtige.
  5. Hav tålmodighed! Lad sukkeret smelte lige så stille ved mellemvarme (mit komfur står på 6 ud af 9). Rør ikke i det. Og bliv ikke utålmodig. selvom det ser ud til at der ikke sker noget i lang tid, skal det nok komme.
  6. Jo mere smør der kommer på panden, jo mindre kraftig bliver karamelsmagen. Så hvis du gerne vil tone smagen lidt ned, kan du tilsætte 1 spsk ekstra smør.
  7. Brug SMØR og ikke et blandingsprodukt. I blandingsprodukterne er der tilsat vand, hvilket blot fordamper og ikke giver den rigtige smag og konsistens.
Brunede kartofler
Brunede kartofler er klassisk tilbehør til julemaden og egner sig særlig godt til hamburgerryg med grønlangkål.

Grønlangkål Grønlangkål

Flæskesteg med sprøde svær Flæskesteg

Andesteg med sovs og kartofler og rødkålssalat Farseret andesteg