Morgenmad og brød

Havregrynsboller

Saftige og velsmagende havregrynsboller til morgenbordet eller madpakken

Nybagte boller er noget af det lækreste. Disse nemme og skønne grovboller til alt lige fra morgenbordet til madpakken eller tilbehør til en suppe, er med havregryn, der giver en god smag og godt med fibre. Brug gerne grovvalsede havregryn, hvis du har det.

Havregrynene gør bollerne saftige og sørger for at de godt kan spises over et par dage uden de bliver alt for kedelige. Ellers kan en tur i brødristesteren friske op. Put dem gerne i fryseren, så har du altid en lækker bolle når sulten melder sig.

De smager skønt med ost og marmelade, prøv f.eks. sukkerfri brombærmarmelade. Eller flæk dem og fyld med lidt salat og pålæg og tag dem med i madpakken eller på udflugt.

*Har du prøvet mine fødselsdagsboller? Luftige og lækre bløde boller.

Saftige og velsmagende havregrynsboller til morgenbordet eller madpakken

Saftige og velsmagende havregrynsboller til morgenbordet eller madpakken

Havregrynsboller, 14 stk

  • 50 g gær
  • 5 dl vand eller mælk
  • 50 g smør eller 1/2 dl flydende margarine
  • 250 g havregryn
  • 500 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk honning
  • 2 spsk olivenolie
  • Lidt mælk til pensling og havregryn til drys
Pensl bollerne med lidt mælk og drys med havregryn

Saftige og velsmagende havregrynsboller til morgenbordet eller madpakken

*Laver du madpakker? Så glæd modtageren med en skøn chokorugbolle.

Sådan gør du

  1. Smulr gæren i en røreskål.
  2. Kom smørret/margarinen i en mikro-egnet skål og lun den sammen med halvdelen af væsken i mikroovnen (du kan også gøre det i en gryde selvfølgelig). Tilføj den resterende væske. Blandingen skal have håndtemperatur inden det hældes over i røreskålen.
  3. Tilsæt salt, honning og olivenolie.
  4. Tilføj havregryn og melet lidt efter lidt. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem.
  5. Hæld dejen tilbage i røreskålen, dæk med plastfilm eller et fugtigt håndklæde og stil den til hævning et lunt sted i 30 minutter.
  6. Del dejen i 14 stykker og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve i 30 minutter.
  7. Tænd ovnen på 200 grader.
  8. Pensl bollerne med lidt mælk og drys med lidt havregryn.
  9. Bag bollerne 15-20 min midt i ovnen.
Der bliver 14 havregrynsboller af denne portion

Saftige og velsmagende havregrynsboller til morgenbordet eller madpakken