Aftensmad

Cuvettesteg

Oksecuvette

Skal du have gæster, er det supernemt at lave og servere en cuvettesteg – oksecuvette eller kalvecuvette, alt efter hvad der er på tilbud hos slagteren.

Og egentlig er det også en skøn cuvettesteg til hverdage. For det er så supernemt at have med at gøre. Bare stil stegen i ovnen og vupti – efter max 60 minutter er den færdig.

Vi får den gerne med bønnefritter, sprøde ovnkartofler og bearnaisesauce til. På hverdage er kartoflerne fra frost, i weekenden får vi hjemmelavede sprøde kartofler.

Cuvettesteg, der ikke slår fejl

Oksecuvette klar til ovnen

Hvis du tror det er svært at lave en perfekt cuvette, så tager du fejl! Der er kun 2 enkle regler, du skal overholde – uanset om det er oksecuvette eller kalvecuvette:

1. Brug stegetermometer
Gå ud fra disse temperaturer:
55-60 grader: Let rød
60-65: Svagt rosa
65-68: Gennemstegt

Selv foretrækker jeg 57 grader, hvorefter jeg lader stegen trække ca. 15 min indpakket i alufolie efter stegning.

2. Skær den færdige steg på tværs af fibrene. Dvs skær fra den spidse ende og slut i den tykke ende. Du får nogle lidt mindre stykker til at starte med, men det er der også nogle, det passer til.

Størrelsen på cuvettestegen er ikke afgørende. Den kan være både tyk og tynd, lang eller smal. Sålænge du bruger stegetermometer er du sikker på et godt resultat.

Sådan gør du

  1. Puds stegen af. Dvs. fjern senerne, men lad fedtlaget sidde (hvis der er noget)
  2. Rids fedtlaget i tern – uden at skære ned i kødet! – og drys godt med salt og evt. rosmarin.
  3. Med en skarp kniv stikker du en lomme ned i kødet. Stik 1/2 fed hvidløg ned. Gentag, så hele stegen er spækket med hvidløg – lav 3-5 cm mellem hvert fed.
  4. Tænd ovnen på 225 grader og brun stegen i 15 minutter.
  5. Sæt stegetermometer i på det tykkeste sted – sørg for at spidsen rammer midten af stegen.
  6. Skru ovnen ned på 170 grader.
  7. Gå nu efter den ønskede rødhed. Hvis du f.eks. ønsker en svag rosa, så tag stegen ud, når temperaturen har nået 57 grader. Alt efter kødets tykkelse og temperatur inden stegen kommer ind, tager det 20-45 minutter.
  8. Lad stegen hvile med lidt alufolie over mens du gør resten af tilbehøret klart. Den må gerne stå ca. 20 minutter.
  9. Skær nu stegen i skiver på tværs af fibrene.
  10. Server cuvettestegen med bønnefritter, ovnkartofler og bearnaise.