Aftensmad, Suppe

Pho – asiatisk suppe med oksekød

Pho - asiatisk suppe med oksekød

En isnende kold vinterdag er det tid til en dampende varm skål suppe. Og hvad er bedre end en supernem, asiatisk krydret suppe med masser af helt tyndtskåret oksekød, en bund af risnudler og toppet med de lækreste sprøde grønsager? Der er et væld af muligheder, brug dem du kan lide og hvad du kan få fat i.

Hvis du er en af dem, der aldrig spiser suppe, fordi det er for kedeligt, for besværligt, ikke mætter nok, ikke er sundt nok – eller hvilken undskyldning du nu har – så har du aldrig prøvet at lave en pho!

I supermarkedets køledisk fandt jeg nogle bøffer af tyksteg til små 10 kr/stk for 125 gram. Jeg ville nok aldrig sætte tænderne i det som en bøf, men helt tyndskåret fungerer det superfint i en pho. Alternativt kan du i stedet bruge kyllingfilet. I så fald skal du blot udskifte oksebouillonen til hønsebouillon.
Du kan også sagtens bruge en rest kød fra en steg. I så fald lægges kødet i suppen til allersidst.

Normalt tilberedes de tyndskårne skiver kød direkte i den skoldhede suppe. Men jeg skolder de tynde skiver oksekød ved ganske kort at overhælde dem med kogende vand i et dørslag inden jeg lægger dem i suppen. På den måde undgår du det meste skum og uklarheder i suppen.

Pho - asiatisk suppe med oksekød

Pho – asiatisk suppe med oksekød

  • 4 bøffer á 125 g eller en rest steg
  • 2 liter kogende vand + evt lidt mere til at skolde kødet
  • 4 terninger oksebouillon, eller tilsvarende fond
  • 6 stjerneanis
  • 2 fed hvidløg
  • Salt eller fish sauce
  • 300 gram brede, flade risnudler

Forslag til topping (vælg min 3-4):

  • Gulerødder i tynde julienne (tynde stave)
  • Bønnespirer
  • Peberfrugter i julienne (tynde stave)
  • Sugarsnaps i julienne (tynde stave)
  • Forårsløg i tynde ringe
  • Frisk koriander
  • Friske mynteblade
  • Tyndstrimlet icebergsalat
  • Limebåde
  • Sambal oelek eller finthakket chili

Sådan gør du

  1. Skær kødet så papirtyndt som muligt. Det er nemmest hvis kødet er letfrossent. Skær helst på tværs af fibrene.
  2. Hvid du vil skolde kødet lægges det i et dørslag. Hæld kogende vand over og lad det dryppe af. Dette er ikke nødvendigt, det er blot for at undgå evt urenheder og skum på suppen.
  3. Læg risnudlerne i en skål og dæk med kogende vand. Lad dem stå ca. 5 minutter til de er helt bløde. Hæld dem i et dørslag og lad dem dryppe helt af.
  4. Bring 2 liter vand i kog i en gryde. Tilsæt bouillonterninger, stjerneanis og 2 hele hvidløgsfed. Smag suppen til med salt eller fish sauce. Vurder om der evt skal bruges en ekstra bouillonterning. Til sidst fjernes stjerneanis og hvidløgsfed.
  5. Skær alle grønsagerne og arranger dem på et fad eller fordel dem i små skåle.
  6. Servering: Læg nudler og kød i 4 skåle. Top med suppe. Top med de valgte grønsager ved bordet.

Pho - asiatisk suppe med oksekød og risnudler