Opskrifter med svinemørbrad
Svinemørbrad er et taknemmelig stykke kød. Det kan steges helt, skæres ud til bøffer eller i tern til en gryderet og er lækkert til både hverdag og fest.
Her får du de bedste opskrifter med svinemørbrad og der er både mørbrad i fad, mørbrad på grill, fyldt svinemørbrad og mørbradbøffer. Mørbrad er det møreste kød fra grisen, så du kan lave mange lækre retter med en svinemørbrad.
Håndtering og pudsning af svinemørbrad
Når du køber ren svinemørbrad, skal du pudse den af inden du tilbereder den. Og hvordan pudser man en mørbrad?
- Først fjerner du bimørbraden. Det er et langt, smalt stykke kød, der ligger langs med mørbraden. Du bør blot kunne trække den af, ellers kan du skære den fri med en skarp kniv. Jeg bruger som regel ikke bimørbraden til noget. Men skal mørbraden bruges til en gryderet, kan jeg godt finde på at skære bimørbraden op i tern også. Kødet herfra er dog ikke lige så mørt som på den rigtige mørbrad.
- Hvis der sidder hinder på din mørbrad, kan disse også trækkes af. Brug evt. et stykke køkkenrulle til at tage fat i hinderne med, så smutter de ikke så nemt.
- Nu skal sølvsenen fjernes – den gør kødet sejt og er ikke rar at tygge i. Senen ses som en hvid flade, der løber fra den ene ende af mørbraden og ca. halvvejs ned af kødet. Hvis din mørbrad er med mørbradhoved (et lidt tykkere stykke kød i den ene ende), skal du lige løsne lidt af det med en kniv for at kunne se enden af senen.
Løft lidt op i senen og før en skarp kniv ind under den. Træk kniven under senen hele vejen til den slutter. Er der mere af senen tilbage, skæres dette væk med små snit efterfølgende. Men pas på du ikke får for meget kød skåret væk. - Fedtet lader du blive siddende – med mindre det er meget store fedtansamlinger. Svinemørbrad er et magert stykke kød, så det har godt af at have lidt fedt til at give smag. Typisk smelter fedtet væk under tilberedning alligevel.
Hvornår er en svinemørbrad færdig?
Vil du være sikker på at få den helt rigtige tilberedning af din mørbrad, så brug et stegetermometer.
Anbefalede temperaturer:
- 62 grader rosa
- 65 grader svagt rosa
- 68 grader gennemstegt
Til gryderetter behøver kogetiden ikke være ret langt før kødet er tilstrækkeligt tilberedt. Men svinemørbrad bliver mere og mere mørt jo længere tilberedningstid, det får i en gryderet. Så 10 minutters kogning giver tilberedt kød, mens 30 minutters kogning giver mere mørt kød. Så afstem blot din kogetid efter hvor travlt du har med at få maden på bordet.
Må svinekød være rosa?
Det korte svar på om svinemørbrad må være rosa er: JA!
Eventuelle bakterier vil sidde udenpå kødet og ikke indeni. Ved tilberedning bliver bakterierne udenpå slået ihjel og de vil aldrig nå det inderste af kødet. I mine øjne er det synd og skam at gennemstege en svinemørbrad, så jeg går altid selv efter at stege det let rosa.
Dette gælder i øvrigt for alle hele stykker af svinekød som svinekam, skinke eller koteletter.
Opskrifter med svinemørbrad
Hvad synes du om opskriften?