Vietnamesisk flæskesteg
Opskrift på risnudler med vietnamesisk flæskesteg og friske urter.
En af vores absolutte yndlingsrestauranter er den lille Pho C&P i Aarhus. Her får vi tit denne ret (BÚN HEO QUAY), som jeg simpelthen var nødt til at gøre efter. Og det er nu blevet til denne vietnamesisk flæskesteg i dagenstallerken-udgave. Lad dig endelig ikke skræmme af den lange ingrediensliste og fremgangsmåde! Det er uhyre enkelt at lave vietnamesisk flæskesteg!
Vi danskere tror vi har eneret på flæskesteg, men det spises faktisk rigtig meget i Asien og vi har en kæmpe eksport dertil. Naturligt nok serveres det i Asien ikke med brun sovs og brunede kartofler, som i vores traditionelle flæskesteg. Derimod bruges der lækre krydderier og selvfølgelig masser af lækre grønsager.
I min udgave af vietnamesisk flæskesvær bruges der kun ingredienser, som kan fås i et helt almindeligt supermarked. Jeg anbefaler dog, at du køber hoisinsauce og fish sauce i et asiatisk supermarked, da du får meget mere for pengene der.
Og så er der ellers masser af sprødt grønt som iceberg, gulerødder og agurk samt smagfulde urter som koriander og mynteblade.
Et sprødt indslag, som måske lyder lidt mærkeligt, men som virkelig giver et smagsmæssigt pift, er de ristede løg. Dem skal du endelig ikke udelade.
Hvad synes du om opskriften? Bedøm med stjerner
Vietnamesisk flæskesteg
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 1 kg svinekam med svær
- 4 tsk salt
- 2 tsk stødt fennikel
- 2 tsk stødt ingefær
- 3 spsk hoisinsauce
Risnudler
- 200 g risnudler
Dressing
- 1 dl koldt vand
- 2 spsk limesaft
- 2 spsk sukker
- 1 spsk fishsauce
- 1 tsk sambal oelek, shiraca eller 1 finthakket rød chili
- 1 fed presset hvidløg
Til servering
- icebergsalat
- revet gulerod
- agurkestrimler
- frisk koriander
- friske mynteblade
- rød chili i tynde skiver
- peanuts
- ristede løg
- hoisinsauce
Sådan gør du
Flæskesteg
- Tænd ovnen på 160 grader.
- Tjek om stegen er rigtig skåret: Sværene skal være skåret helt ned til og igennem fedtet. Du bør skære efter med en skarp kniv for at sikre, at der er skåret dybt nok. Men pas på du ikke skærer ned i kødet, det er kun sværen/fedtet, der skal skæres.
- Bland salt med stødt fennikel og stødt ingefær.
- Drys sværene med halvdelen af saltblandingen og pensl kødet med hoisinsauce.
- Stil stegen ind i ovnen. Brug evt et par kugler alufolie til at justere højden på stegen, den skal gerne være lige høj over det hele.
- Efter en halv times tid tages stegen ud og du kan nu eftersalte med saltblandingen. Dvs det er nu, du kan sikre, at der er salt helt nede i alle riller.
- Sæt stegen tilbage i ovnen og indsæt et stegetermometer. Temperaturen skal vise 58-60 grader inden du tænder for grillen. I min ovn tager det 1-1½ time for en steg på 1 kg.
- Skru nu temperaturen op på 250 grader og lad stegen stå endnu ca. 15 minutter mens sværene bobler op og bliver sprøde. Hold godt øje med at sværene ikke bliver brændt i stedet! Kernetemperaturen skal nu gerne være omkring 65 grader.
- Tag stegen ud af ovnen og lad den hvile 15-20 minutter. Skær den i tykke skiver, som hver især deles i 3-4 stykker.
Risnudler
- Kom nudlerne i en skål og hæld dem over med kogende vand. Lad dem stå i ca. 10 minutter.
- Dræn vandet fra og fordel nudlerne i 4 skåle.
Dressing
- Rør alle ingredienser til dressingen sammen. Smag til om du synes den er passende – du kan tilsætte mere hvidløg eller chili, hvis du vil have mere spark i smagen.
- Kom dressingen i en skål eller en lille kande og stil den på bordet.
Tilbehør
- Skær iceberg i tynde strimler. Skræl gulerødderne og riv dem groft eller skær dem på et juliennejern. Skær agurken i 5 cm lange, tynde strimler.
- Skyl koriander og lime og pluk de groveste stilke fra.
- Skyl chili og skær den i tynde ringe.
Servering
- Fordel flæskesteg, iceberg, revet gulerod og agurkestrimler ovenpå risnudlerne i de 4 skåle
- Top med peanuts, ristede løg samt koriander og lime.
- Dressingen hældes over ved bordet sammen med ekstra hoisinsauce.
- Stil også ekstra urter, chili, ristede løg og peanuts på bordet.
Måske kan du også lide disse asiatisk inspirerede retter?
Det lyder lækkert, jeg har dog ikke prøvet den endnu, men har planer om det :-).
Men du mener virkelig at man skal bruge 2 kg flæskesteg til 4 personer?
Hej Kasper
Det glæder mig du kan finde inspiration i opskriften 🙂
Men du har da så meget ret! 2 kg er simpelthen en tastefejl, 1 kg er rigeligt til denne portion, så det er rettet nu.
Det er lidt svært at lave en meget lille flæskesteg, så selvom 1 kg også er en smule i overkanten, så smelter der jo noget fedt af. Og rester er bare supergode på et stykke rugbrød dagen efter.