Scones med havregryn og solbær
Scones er lige en kage for mig – ikke for søde og supernemme at lave. Sædvanligvis laves de neutrale eller måske med hakket chokolade eller tranebær.
Denne gang har jeg fundet anvendelse for nogle af mine utroligt mange solbær, som jeg hver sommer kan plukke i haven.
Scones med havregryn og solbær
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 5 dl hvedemel
- 2,5 dl havregryn
- 1 spsk bagepulver
- 1 tsk salt
- 1,25 dl brun farin
- 100 g smør
- 1,5 dl solbær, friske eller frosne
- 3 dl tykmælk eller kærnemælk
- perlesukker eller glasur til pynt
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft
- Bland alle de tørre ingredienser i en stor skål
- Skær smørret i små stykker og smuldr det med fingrene ned i de tørre ingredienser. Konsistensen skal ligne revet ost. Dette kan også gøres i en foodprocessor, men den skal kun køre så kort tid som muligt, så smørret ikke bliver blødt.
- Vend tykmælk i blandingen
- Bland solbærrene i. Hvis de er frosne, kan de sagtens bruges direkte fra frost. Er de tøet op, skal de dryppe godt af inden de bruges.
- Del dejen i 2 og tryk hver del ud som en rund cirkel, ca 1 cm tyk. Brug bare fingrene, det er nemmere end at bruge en kagerulle. Læg begge cirkler på en bageplade med bagepapir.
- Med en skarp kniv, deles hver cirkel i 8 dele. Kniven kan med fordel dyppes i lidt mel hver gang den skærer.
- “Vrik” lidt med kniven, så hver del skubbes lidt fra hinanden.
- Drys evt med perlesukker og tryk det let fast i dejen
- Stil pladen i ovnen på midterste rille og bag scones’ene i 20 min. De skal være lysebrune
- Når de er afkølet, kan de pyntes med lidt glasur. Brug gerne solbærsaft, så du får en fin lyserød farve.
TIP! Prøv at udskifte solbær til ribs eller rabarber. Det fungerer også glimrende.
Opskrift på scones med solbær
Jeg laver disse scones på den nemmest mulige måde: Ved blot at trykke dejen ud i en cirkel med fingrene – ingen kagerulle eller noget.
Cirklen deles i 8 med en skarp kniv og “skubbes” blot let fra hinanden ved at “vrikke” lidt med kniven. På denne måde bliver scones’ene bagt tæt sammen og bliver let bløde i kanten. Det kan jeg godt lide.
Du kan i stedet flytte hver trekant fra hinanden, så der er godt med luft mellem hvert stykke. Så vil du få en skorpe hele vejen rundt.
Og er du mere til den runde form, trykker du blot dejen ud med en rund udstikker eller et glas og lægger derefter hver runde scone på bagepladen.
Bagetiden er den samme.