Farseret langtidsstegt andesteg med garanti for sprødhed
Opskrift på farseret andesteg med sprødt skind
Opskrift på farseret andesteg. Få en stensikker opskrift på en farseret saftig and, der garanterer sprødt skind. Ingen stress juleaften med denne opskrift.
Kender du udtrykket “En and er for meget til to, men for lidt til tre”? Hvis du vil “strække” en and, så der bliver mad til flere, kan du med fordel farsere den. Farsen her er spicet op med portvin, der står rigtig godt til andekødet, der også giver smag til farseringen.
Til 6 personer kan du lave én stor and på ca 3000 gram eller 2 mindre. Med farseringen kan du være heldig også have rester dagen efter. Måske til fusions peking and?
Er du mere til de traditionelle æbler og svesker, kan du sagtens fylde anden med det i stedet.
Her får du også mit tip til hvordan du får sprødt skind hele vejen rundt OG undgår stress på juleaften eller hvornår du ellers serverer and.
Hemmeligheden ligger simpelthen i at stege anden i lang tid ved svag varme – men gøre det dagen før eller ihvertfald om formiddagen. Den skal have ca. 6 timer ved 130 grader eller indtil et stegetermometer viser 80 grader. Du kan afkorte tiden til 5 timer ved 140 grader, hvis tiden er knap.
Herefter tager du anden ud og køler den hurtigt ned indtil den parteres og genopvarmes kort før servering. En anden fordel ved denne metode er, at der er supernemt at skille fedtet fra skyen, så du kan lave en smagfuld sovs uden for meget fedt.
Har du ikke mod på at lave en hel and, kan du i stedet lave mange spændende retter med andebryst. F.eks. mangoglaceret andebryst
Farseret andesteg med sprødt skind
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 1 and på 3000 g eller 2 mindre
- 500 g hakket kalv og flæsk
- 1 finthakket løg
- 250 g champignon skåret i kvarte
- 100 g svesker skåret i mindre stykker
- 50 g grofthakkede valnødder kan erstattes med ristede hasselnødder eller udelades
- 2 spsk portvin
- 3 tsk timian
- salt og peber
- smeltet/blødt smør
- 3 skrællede gulerødder, halverede
- 2 løg i kvarte
- 1 liter kogende vand
- Indmad fra anden
Andesovs
- sky fra stegning
- 2½ dl rødvin
- 2½ dl piskefløde
- 3 spsk andeboullion pulver fra Oscars
- 3 spsk ribsgele
- Evt lidt sukker 1-2 tsk
- Evt lidt balsamicoeddike 1/2 – 1 spsk
- madkulør
- salt og peber
- maizena-jævning
Sådan gør du
Formiddag/aftenen før
- Rør farsen sammen af hakket kød, løg, champignon, svesker, valnødder, portvin, timian, salt og peber. Steg evt en lille frikadelle og smag farsen til.
- Rens og skyl anden godt, tag indmaden ud. Fjern store fjer-stykker med en skarp kniv eller pincet. Store fedtflommer rives evt af.
- Fyld anden op med farsen og luk med 1-2 kødnåle.
- Smør anden ind i smeltet smør og drys med groft salt og peber.
- Tænd ovnen på 130 grader.
- Læg gulerødder og løg i en bradepande. Hæld kogende vand over.
- Læg anden med brystet opad på en rist ovenpå bradepanden, stik et stegetermometer ind i midten af anden (ikke gennem brystet) og sæt hele molevitten i ovnen.
- Anden er klar når stegetermometret viser 80 grader.
- Tag anden ud af ovnen og køl den hurtigt ned. Er det en kølig jul (<5 grader), kan den evt stilles udenfor.
- Si skyen ned i en skål og køl også denne ned. Når skyen er afkølet og stivnet, vil fedtet lægge sig ovenpå skyen og kan “skovles” over i en anden skål. Tilbage er så kun den gode sky til sovsen.
Andesovs
- Hæld skyen fra stegningen i en gryde. Tilsæt rødvin og lad det koge lidt ind.
- Tilsæt ribsgele, boullion og piskefløde (start med 1½ – 2 dl og spæd til hvis nødvendigt).
- Kog godt igennem.
- Nu smages sovsen til med salt, peber, evt lidt sukker hvis ribsgeleen ikke har sødet nok, lidt balsamico hvis rødvinen ikke har givet syre nok samt lidt mere fløde hvis nødvendigt.
- Tilsæt madkulør til sovsen har den ønskede farve.
- Tilsæt Maizena-jævning, hvis sovsen trænger til lidt tykkelse. Brug endelig kun lidt ad gangen, så sovsen ikke risikerer at blive for tyk. Sker dette, kan du fortynde med lidt fløde (og husk så at smage til igen!)
Før servering
- Tænd ovnen på 200 grader
- Parter anden og læg den i en bradepande med skindet opad
- Smelt lidt andefedt – dette ligger øverst i skålen med sky fra stegningen – og pensl andestykkerne
- Stil bradepanden i ovnen i 10-15 minutter til kødet er varmt og skindet er sprødt
- Du kan evt bruge ovnens grillfunktion et par minutter til sidst, hvis skindet ikke er blevet helt sprødt. Men pas på! Hold øje med det hele tiden, det skal ikke blive sort.
- Server med hvide og brune kartofler, rødkål eller rødkålssalat og den gode sovs.