Salat med æg og rejer
Salat med æg og rejer er perfekt når trangen til nem og lidt let mad melder sig, f.eks. når foråret melder sin ankomst. Så er det jo godt, at det er dejligt nemt at bikse en fyldig salat med æg og rejer sammen og servere den med krydderurtedressing med purløg fra egen avl og nye, sprøde asparges.
Jeg serverer gerne salaten med noget sødt – her i form af mango – og noget sprødt – her som pitachips. Som alternativ kan du bruge jordbær som det søde og alm. brød i stedet for pitachips.
Fyldig salat med æg og rejer
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 1 salathoved f.eks. frisée
- 1 bundt grønne asparges
- 1/2 mango
- 4 avocado
- 4 æg kogt smilende
- 400 g rejer
Krydderurtedressing
- 2 dl creme fraiche 9% eller 18%
- 1 tsk dijonsennep
- 2-3 spsk finthakkede krydderurter f.eks. purløg og persille
- salt og peber
Pitachips
- 3 grove pitabrød
- olivenolie
- salt og rosmarin
Sådan gør du
- Skyl salaten og pluk den i mindre stykker.
- Kog æggene smilende (8 minutter).
- Bræk den træede ende af aspargesene og skyl dem godt. Bring en gryde med 4-5 cm vand i kog. Gryden skal være stor nok til, at aspargesene kan ligge ned. Når vandet koger, putter du asparges i og koger dem i 2 minutter. Tag gryden fra varmen, dræn det kogende vand af og hæld iskoldt vand over. Hæld vandet væk og lad aspargesene dryppe godt af.
- Skræl mangoen og skær en stor “båd” udenom stenen. Skær “båden” i strimler.
- Lad rejerne dryppe godt af. Især hvis de har været frosne. I så fald er det en god ide at lægge dem på et stykke køkkenrulle, så al væden suges væk.
- Anret salat og tilbehør i store dybe tallerkener eller skål.
- Rør dressingen sammen.
Pitachips
- Halver pita’erne. Læg dem med skærefladen opad på en bageplade med bagepapir. Dryp med olivenolie og drys med groft salt og rosmarin.
- Stil pladen i ovnen med grillen tændt. Grill brødene i 4-5 minutter. Hold øje med dem! Lige pludselig går det stærkt og brændt brød spiser vi ikke!
- Klip eller skær pitaerne i mindre stykker.
Salat med æg og rejer er en dejlig måltidssalat
Både rejer og æg giver en dejlig mæthed og tilfører proteiner. Det gør at salaten sagtens kan serveres som en selvstændig måltidssalat – især hvis du laver de lækre sprøde pitachips til. Et helt almindeligt lunt flute passer selvfølgelig også godt til.
I en måltidssalat kommer jeg altid – ud over en eller flere gode proteinkilder – også masser af grønsager. Her er det letsampet asparges og avocado fordi begge passer så godt sammen med æg og rejer. Alternativer kan være rå blomkålsbuketter, gulerodsstænger, edammamebønner eller letdampede grønne bønner (haricots verts). Grønsager, der både giver fibre og noget at tygge i samt et godt farvespektrum.
Frisk mango giver et fint syrligt-sødt modspil til salaten. Du kan bruge andre frugter, f.eks. jordbær eller undlade frugt.
Dressingen er en hjemmelavet cremefraichedressing med krydderurter. Jeg har masser af purløg i haven, så det bruger jeg ofte. Og gerne blandet med hakket persille. Du kan også bruge dild eller prøv med hakket rucola, det giver en let skarp smag, der passer godt til creme fraichen.