Blomkålsgratin
En blomkålsgratin er en glimrende måde at få brugt sine rester på. Heri kan du putte alle slags grønsager, pasta/ris, kødstykker, hamburgerryg osv osv. Du kan selvfølgelig også lave den fra bunden, som jeg har gjort her. Og hvis du udelader kødet, har du en fin vegetarret.
Måske er det ikke lige til hverdag du kaster dig over denne ret, da den skal stå 45 minutter i ovnen. Til gengæld kan du på den tid nå at rydde hele køkkenet op, vaske gryder af og dække bord.
Det er totalt retromad, men uha! Det smager godt.
Blomkålsgratin med gulerod og skinke
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 1 blomkål eller 2 poser frosne blomkål*
- 2 gulerødder*
- 100 g skinke i tern
- 3 spsk flydende margarine*
- 5 spsk hvedemel*
- 3 dl kogevand*
- 4 æg*
- 1-2 spsk rasp*
- salt og hvid peber*
Til servering
- Rugbrød, smør og ketchup til servering.
Sådan gør du
- Skræl gulerødder og skær dem i små tern. Pluk blomkålen i mindre buketter. Kom det i en gryde med letsaltet vand og kog i ca. 10 minutter eller til grønsagerne er møre.
- Hæld grønsagerne i et dørslag og gem kogevandet.
- Smelt margarinen i en stor gryde. Tilsæt mel og rør det godt sammen.
- Tilsæt kogevandet lidt efter lidt og pisk det hele godt sammen til en glat masse.
- Tag gryden af varmen og smag til med salt og hvid peber. Det må gerne smage af mere end det færdige resultat.
- Tilsæt en æggeblomme ad gangen og pisk dem godt i massen.
- Hæld æggehviderne i en skål for sig og pisk dem stive.
- Vend grønsagerne og skinken i massen og bland det godt.
- Vend forsigtigt æggehviderne i.
- Smør en stor gratinform eller et ildfast fad med flydende margarine og drys med rasp.
- Hæld massen i formen og stil den i ovnen i ca 45 minutter ved 180 grader.
- Server med rugbrød med smør og ketchup.
*Ingredienser fra basislager
Blomkålsgratin er fantastisk restemad
Hovedingrediensen i en blomkålsgratin er selvfølgelig blomkål – og her kan du bruge både frisk og ´frossen blomkål. Som ekstra fyld og for at give lidt farve, kommer jeg også gulerodstern i.
Men du kan også sagtens bruge en pose frossen blomkålsblanding eller de rester du måtte have tilbage fra aftensmaden. Alle grønsager kan bruges. F.eks. kan du også fint bruge en pose frossen ærte-gulerodsblanding.
Har du en rest kød – hamburgerryg, skinke, kylling, frikadelle eller hvad du end har, er rigtig gode til en gratin. Det giver både god tekstur, smag og ekstra proteiner.
Også ris, pasta eller bulgur kan give fyld og smag i en gratin.