Andebryst à l’orange med appelsinsauce
Andebryst er simpelthen en overset spise. De er nemme at have med at gøre, bliver sjældent tørre og kan varieres på et utal af måder.
Gør dig selv den tjeneste at slå til når der engang imellem er tilbud på andebryst, så kan du nemlig få dem til en tyver. De er ikke så voldsomt store, typisk 180-200 gram. Så jeg bruger sædvanligvis 3-4 stykker til en almindelig familiemiddag afhængigt af tilbehøret.
And og appelsin er en velkendt kombination. Det lidt fede andekød smager bare rigtig godt med den friske smag fra appelsiner. Appelsinsaucen kan ikke være nemmere, det er blot 3 ingredienser, der skal koges lidt sammen.
Her har jeg lavet en ultranem udgave af den kendte and à l’orange. Min datter på 14 sagde “Mor, du laver altid god mad. Men det her! Det er jo gourmet”. Bedre anbefaling fås ikke ;o)
Andebryst à l’orange
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 4 andebryster
- 500 g champignon
- Salt
- Peber
- 2 appelsiner
- Frisk timian – eller brug 1 tsk tørret hvis du ikke har frisk
Appelsinsauce
- 1/4 liter appelsinjuice
- 1/4 liter madlavningsfløde eller piskefløde, hvis du vil kræse
- 1 hønseboullionterning
- Salt og hvid peber
Til servering
- knuste kartofler
- ristede champignon og/eller dampede grønne bønner
Sådan gør du
- Tør andebrysterne med køkkenrulle. Trim andebrysterne ved at skære det fedt af, der "hænger" udenfor kødet. Rids det tilbageblevne fedt i tern. Pas på du kun skærer i fedtet og ikke ned i kødet! Drys godt med salt.
- Læg brysterne på en kold pande med fedtsiden nedad. Krydr kødsiden med peber. Steg ved kraftig varme i ca. 3 minutter til fedtet begynder at smelte af. Skru ned til svag varme og steg videre i 10 minutter.
- Vend brysterne og pres saften fra 1 appelsin ud over kødet. Steg i ca 10 minutter ved svag varme. Tag brysterne af varmen og lad dem hvile tildækket i ca 10 minutter.
- Kødsaften skal være klar når de er færdige. Selve brystet må godt være let rosa.
- Mens andebrysterne steger, skylles champignon’erne godt og skæres i skiver. Læg dem på panden efter andebrysterne er taget af og rist dem godt igennem. Drys med timian. Stegning tager 10-12 minutter, så det passer med hviletiden på andebrystet.
Appelsinsauce
- Varm appelsinjuice, fløde og boullionterning godt igennem. Smag til med salt og hvid peber.
- Du kan evt jævne saucen lidt med 2 spsk Maizena rørt ud lidt vand.
Servering
- Skær top og bund af en appelsin. Skær skallen af ved at lade en skarp kniv følge skallen ned fra top til bund mens du følger appelsinens runding. Skær appelsinkødet i skiver.
- Skær andebrysterne i skrå skiver og læg dem på et fad med champignon ved siden af og appelsinskiver ovenpå.
- Server med knuste kartofler eller ovnkartofler.