Koldthævet brød med spelt
Koldthævet brød er den nemmeste opskrift på nybagt brød, du nogensinde behøver at kende!
Du rører blot dejen sammen, kommer den i en form, stiller i køleskabet natten over og så direkte i en kold ovn næste morgen. 45 minutter efter har du det lækreste brød – EVER!
Nemmere end koldthævet brød kan det altså ikke være!
Smagen er god og vi bruger brødet til morgenmad med ost og marmelade, til madpakkesandwich eller som tilbehør til suppe eller andet aftensmad.
Koldthævet brød med spelt
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 25 g gær
- 4 tsk groft salt
- 1 liter koldt vand
- 1 tsk lyst rørsukker eller honning eller alm. sukker
- 600 g speltmel (se tip om valg af mel)
- 600 g hvedemel
- olivenolie
Sådan gør du
- Opløs gæren i saltet. Tilføj vand og rør til gæren er helt opløst.
- Tilsæt sukker og mel og rør det hele godt sammen til en klistret masse, evt. med håndmixer med dejkroge. Dejen er klar når skeen kan stå selv i skålen.
- Smør en bradepande (ca. 27 x 37 cm) grundigt med olivenolie.
- Hæld dejen over i formen og stil den i køleskabet dækket med plastfilm.
- Næste morgen: Tænd ovnen på 225 grader.
- Tag bradepanden ud af køleskabet og fjern plastfilmen. Stil bradepanden i ovnen på nederste ribbe.
- Bages i 40 minutter til overfladen er gyldenbrun og sprød.
- Tag brødet ud af formen og giv det evt. 5-10 på en bageplade med bunden opad, så denne også bliver sprød.
- Når brødet er kølet af, skæres det i 2 dele på langs. Derefter skæres brødet i skiver på tværs.
Tip: Drys med groft salt og rosmarin eller sesamfrø eller bland skivede oliven i dejen, hvis det skal bruges til madbrød.
Valg af mel til koldthævet brød
Denne opskrift er en universal-opskrift på koldthævet brød. Det tager ikke mere end max 10 minutter inkl. oprydning at røre dejen sammen, så det er bagt utallige gange hjemme hos os.
Du skal bruge i alt ca 1200 g mel. Hvor meget mel kommer lidt an på typen. De forskellige meltyper suger forskellig mængde vand. Dejen er klar når en grydeske kan stå selv i skålen.
Prøv dig frem. Skift f.eks. meltyperne ud med 1000 g hvedemel + 200 g grahamsmel, rugmel eller havregryn. Eller bland müsli i sammen med grofthakkede nødder. Der er et utal af variationsmuligheder.
En god tommelfingerregel er, at mindst 1/3 af melet skal være hvedemel for at sikre hæveevnen. Jo mere hvedemel, jo mere hæver brødet. Men du kan sagtens få en dejlig krumme selv med masser af groft mel eller havregryn.
Frysning og holdbarhed
Jeg bager som oftest ét stort brød og fryser halvdelen. Men dejen kan holde sig i køleskabet i op til en uge. Det er derfor muligt kun at bruge en smule hver dag til boller, så der er friskbagt brød over flere dage.
Holdbarheden er rigtig god. Efter et par dage er det superlækkert at riste brødet. Det får en skøn, sprød overflade og en dejlig sej krumme.
Kan du lide langtidshævet brød?
Så kan du måske også lide disse langtidshævede boller – de er altid et hit på morgenbordet.
Hjemmebagte langtidshævede flutes