Mormorkylling med skysovs og det hele
På søndag er det Mors Dag.
Og hvad er så bedre end at lave en rigtig mormor-kylling? Sådan en med skysovs, kartofler, agurkesalat og salat med mormordressing. Det lyder måske besværligt, men det er det slet ikke!
Her er nemlig et par tips til hvordan du kan gøre den gamle hverdagsklassiker mere hverdagsagtig uden at gå på kompromis med smagen:
Normalt vil du bruge en hel kylling, fylde den med persille, snøre den til, brune den på alle sider i en gryde og lade den stå og simre en times tid, for bagefter at lave den lækre skysovs.
I stedet kan du gøre 2 ting, alt efter hvor hurtigt og nemt du vil servere maden:
- Brug en hel kylling. Klip den op langs rygbenet og læg den bredt fladt ud med skindsiden opad i et ildfast fad – en såkaldt “butterfly” kylling. Det nedsætter tilberedningstiden til ca. 45 minutter og giver desuden sprødt skind på hele kyllingen. Persille lægges under kyllingen (inkl. stilke, som fjernes efter tilberedning). Hæld 1 dl vand ved.
- Brug kyllingelår (under/over/hele). Læg dem i et ildfast fad ovenpå persille inkl. stilke. Tilsæt 1 dl vand. Dette nedsætter tilberedningstiden til ca 35 minutter. Der er ikke så meget saft og kraft i kyllingelår, så her kan du med fordel tilsætte en boullionterning til skyen.
For alle metoder gælder det, at kylling altid skal være gennemstegt. Saften skal være helt klar – stik med en kødnål eller en lille skarp kniv ved låret og tjek farven på saften.
Mormorkylling med skysovs og det hele – butterflymetoden
- 1 hel kylling*
- 1 bundt persille, evt fra frost*
- Salt og peber*
- Olivenolie eller smeltet smør*
- 1 dl vand*
- 1-2 spsk Maizena + dobbelt koldt vand*
- Evt. kulør
- Kartofler (i en mængde, der svarer til familiens sult)*
*Ingredienser fra basislager
Agurkesalat
- 1 agurk
- 1 dl hvidvinseddike
- 1 dl kogende vand
- 1/2 dl sukker
- 1 tsk salt
- Peber
Salat med mormordressing
- Salat
- Grønne ærter, optøede fra frost
- 1 dl piskefløde
- 1 spsk citronsaft
- 1 spsk sukker
- Salt og peber
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Klargør kyllingen efter butterflymetoden: Klip den op langs rygbenet, gnid den med salt og peber indvendigt og læg den med skindsiden opad ovenpå persillen (blade og stilke for sig, men begge dele skal med i fadet). Hæld 1 dl vand ved. Gnid skindet med olivenolie eller smeltet smør og drys med salt.
- Stil fadet i ovnen i 45 minutter. Tjek ved at stikke en kødnål eller en lille skarp kniv ind ved lårbenet om saften er klar. Hvis ikke, skal kyllingen have lidt længere tid.
- Skræl og kog kartoflerne (typisk 18-20 minutter alt efter størrelse).
- Si væden fra kyllingen ned i en gryde. Rør Maizena sammen med vand og hæld det lidt ad gangen i skyen under kogning inden skyen har den ønskede konsistens. Tilsæt evt kulør og smag til med salt og peber. (En lille sjat fløde har aldrig skadet en sovs, så gør det hvis du synes).
- Server kyllingen med kartofler, skysovs, agurkesalat og salat med mormordressing. Har du også lidt rabarberkompot, fuldender det smagen.
Agurkesalat (valgfri, men helt rigtig til en mormorkylling):
- Agurken skæres i ultratynde skiver og drysses med lidt salt.
- Vand, eddike, salt/peber og sukker koges op til sukker er opløst.
- Hæld det over agurkeskiverne og lad det trække ca. 20 minutter.
- Lav den evt om morgenen, så er den klar til aftensmaden
Salat med mormordressing
- Skyl salaten og læg den i et fad, riv eller pluk den evt i mindre stykker først. Tø ærterne op.
- Ryst fløde, sukker og citronsaft sammen. Smag til med salt og peber.
- Hæld dressingen over salat og ærter lige inden servering.
En omgang rabarberkompot er også klassisk tilbehør. Passer stort set sig selv. Efter hukommelsen: 400 g rengjorte rabarberstilke i 2-3 cm stykker*, 3-400 g sukker, 1/2 dk vand bringes i kog i en gryde. Simrer til rabarberne er møre, 15-20 min. Si evt væden fra og kog den ind for god varme til en sirupsagtig konsisten. Tilsæt gerne korn og stang af 1/2 stang vanilje. Lækkert. Varier selv sødmen.
*Snit bladet af stilken og skyl. Lad endelig den hvide del forneden blive siddende.
Ja, rabarberkompot er også fantastisk. Og det er jo sæson lige nu.