Bagte fyldte auberginer
De fyldte auberginer her er bagt med den mest vidunderlige marrokansk-inspirerede krydderiblanding. En blanding, som jeg er fuldstændig skudt i og har lavet rigtig mange opskrifter med de sidste mange uger.
Så fortvivl ikke hvis du synes der ser ud til at være mange ingredienser her, krydderiblandingen kan bruges til et væld af lækre sager.
Da de fyldte auberginer er lidt marrokansk-inspirerede, serverer jeg dem med en cremet tahindressing. Dertil en let salat, men det kan også undværes, da der er masser af fyld i de bagte auberginer.
Retten er god til både hverdag og gæster.
Retten her er glimrende til de dage, hvor du har en rest ris eller bulgur. Har du ikke en rest, tager det kun 12 minutter at koge en portion.
Fyldte auberginer
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
Krydderblanding
- 1 tsk paprika
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk spidskommen
- 1/2 tsk stødt kanel
Bagte auberginer
- 2 auberginer
- 3 spsk olivenolie
- salt og peber
Fyld
- 1 finthakket løg
- 500 g hakket oksekød
- 2 fed hvidløg
- 1 knivspids chili
- 1,5 dl ris, gerne basmati eller samme mængde bulgur Brug gerne en rest ris eller bulgur fra dagen før
- 3 dl vand
- salt
- 12 cherrytomater
- 1 spsk hakket persille gerne bredbladet
- 1 tsk mynte frisk eller tørret
Tahindressing
- 1/2 l yoghurt naturel
- 1 fed presset hvidløg
- 1/2 spsk tahin
- 2 spsk citronsaft
Til servering
- En let salat
Sådan gør du
Krydderblanding
- Bland alle krydderierne i en lille skål og stil den til side
Dressing
- Hæld yoghurten i en si, foret med kaffefilter eller køkkenrulle. Lad yoghurten dryppe af i min 30 minutter, gerne flere timer, hvis muligt. Jo længere tid den drypper af, jo mere cremet bliver den.
- Inden servering røres den afdryppede yoghurt med tahin, presset hvidløg og citronsaft.
Bagte auberginer
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig varme
- Halver auberginerne og brug en ske til at grave det midterste af kødet ud. Der skal være ca 1,5 cm auberginekød tilbage hele vejen rundt og i bunden.
- Hak det auberginelød, der er taget ud og brug det i fyldet.
- Læg auberginerne med kødsiden opad i et ildfast fad. Dryp auberginerne med olivenolie. Gnid derefter kødsiden af auberginerne med ca 1/3 af krydderiblandingen. Drys med salt og peber.
- Stil fadet i ovnen i 35 minutter.
Fyld
- Kog de 1½ dl ris i 3 dl letsaltet vand i 12 minutter. Lad dem stå under låg til de skal bruges. Har du allerede en rest ris eller bulgur, er de perfekte at bruge.
- Brun det hakkede oksekød ved god varme i en gryde. Tilsæt finthakket løg og presset hvidløg sammen med det hakkede auberginekød. Lad det stege med et par minutter.
- Tilsæt kogte ris, halverede cherrytomater, persille, mynte og resten af krydderiblandingen. Vend det hele godt sammen.
- Smag til med chili, salt og peber.
Servering
- Kom fyldet i de bagte aubergineskaller.
- Dryp med tahindressing.
- Server de bagte aubergineskaller med en let salat.
Tips til bagte fyldte auberginer
Ferske auberginer er sort set uspiselige. Men når auberginer bages, får de den blødeste konsistens indeni samtidig med at kanten bliver sprød og lidt sej-agtig på den gode måde. Bagte og grillede auberginer er en af mine absolutte yndlingsgrønsager og der går næsten ikke en grill-aften uden der er grillet aubergine på bordet.
Brug en ske til at “grave” auberginekødet ud med. Efterlad ca 1½ cm hele vejen rundt i kanten og i bunden.
Auberginekødet, der “graves” ud af auberginerne går ikke til spilde. Hak det og put det i kødfarsen.
Den marrokansk-inspirerede krydderiblanding er helt vidunderlig og kan snildt bruges i mange andre retter – gnid den på grillkylling, drys den på majs inden grilning, kom den i kødbollefars osv osv. Lav gerne en større portion og gem den i et glas med tætsluttende låg.