Tarteletter med høns i asparges
Tarteletter med høns i asparges er en ægte klassiker! Server dem til frokost eller til aftensmad ligesom tarteletter er uundværlige til jule- og påskefrokosten. Den er populær blandt børn og voksne – for hvem er ikke vild med tarteletter?
Her får du en helt klassisk opskrift ud fra en hjemmekogt hønsekødssuppe. Men som bonus er der også tips til en ultranem gang kylling i asparges, så du også kan glæde familien med tarteletter på en hverdag.
Er du ikke til tarteletter, kan kylling i aspargessovs serveres med kogte kartofler og dampede grønsager til. Uhm!
Tarteletter med høns i asparges
Hvad synes du om opskriften?
Ingredienser
- 3 spsk flydende margarine eller 75 g smør
- 1½ dl mel
- ½ liter suppe ELLER 7 dl vand + 2 boullionterninger + 2 laurbærblade
- 1 dåse asparges
- 3 tsk salt
- hvid peber
- 300 g Kylling/hønsekød fra hønsekødssuppe ELLER kyllingebrystfilet
- Evt lidt fløde
- 12 tarteletter
- Lidt persille og cherrytomat til pynt
Sådan gør du
- Hvis du ikke har kylling og suppe fra en hønsekødssuppe, starter du med at skære kyllingebrysterne i tern og koge dem ved svag varme i min. 7 dl vand med laurbærblade og boullionterninger i 10 min. Skum urenheder væk når det er kommet i kog. Tag kødet op af suppen og gem det.
- Smelt margarine eller smør i en gryde.
- Tilsæt mel og pisk grundigt sammen.
- Tilsæt ca. ½ dl suppe og pisk grundigt. Fortsæt med 1/2 dl mere og sæt så "dosis" op til ca. 1 dl af gangen. Sørg for at piske alle klumper ud inden du tilsætter mere væde. Det er nemmest at piske suppen ind, hvis den er varm.
- Du kan justere konsistensen med lidt aspargesvand eller mælk, hvis du synes den er for tyk. En sjat fløde giver også lige prikken over i'et, men det er ikke nødvendigt.
- Tilsæt asparges (hæld først vandet fra dåsen) og kyllingekød.
- Smag til med salt og hvid peber.
- Tænd ovnen på 200 grader. Stil tarteletterne med bunden opad på en bageplade med bagepapir. Giv dem 4-5 minutter.
- Fyld de lune tarteletter med kylling i asparges. Pynt med persille og kvarte cherrytomater.
Tips til tarteletter med høns i asparges
- I gamle dage var det altid en suppehøne, der blev kogt til hønsekødssuppe og så blev kødet plukket af og brugt til tarteletfyld. Men i dag er det stort set ikke til at opdrive en suppehøne. Og det gør faktisk ikke noget, for en god, stor kvalitetskylling er absolut ligeså godt at bruge til både suppe og tarteletter.
- Men er du ikke til at stå med en hel kylling, som både skal koges og plukkes. Så kan du altså sagtens blot bruge et par stykker kyllingebryst, som med hjælp fra et par boullionterninger nok skal få masser af smag. Kog dem i boullionvandet og skær dem i mindre tern, når de er kølet tilstrækkeligt til, at du kan håndtere kødet.
- Hvis du bruger både noget af suppen og aspargesvandet, får du helt sikkert en god sovs, der smager af en masse. Og har du en sjat piskefløde, kan du runde smagen godt af.
Til julefrokost eller påskefrokost
Tarteletter er et helt fast indslag til vores julefrokost, som vi altid holder for familien juledag. Men der får vi rigtig mange forskellige retter, så der kan jeg ikke stå og koge en kylling, plukke den og lave tarteletfyld. Så jeg laver altid tarteletfyldet nogle dage før jul. Fyldet kan nemlig fint fryses! Det skal blot tages op og varmes i en gryde eller i mikroovnen den dag, det skal bruges.
Jeg har samlet alle mine favoritter til julefrokosten lige her: